UA / RU
Підтримати ZN.ua

Політики в Румунії та Угорщині фантазують про «перемогу Росії»

Деякі з них закликають Україну «віддати територію» агресору.

Низка політиків і дипломатів з Румунії та Угорщини зробили резонансні заяви про війну Росії проти України. Зокрема, висловили впевненість у «перемозі РФ» та закликали Україну поступитися агресору територією.

Так, колишній міністр закордонних справ Румунії Андрей Марга стверджував, що нинішні кордони України є занадто великими.

«Скажу прямо, з усією відповідальністю. Україна перебуває у неприродних кордонах. Вона має поступитися територією. Угорщині – Закарпаття, Польщі – Галичину, Румунії – Буковину, а Росії – Донбас та Крим. Це території інших країн. Інакше буде конфлікт», - заявив він.

А керівник адміністрації уряду Угорщини Гергей Гуйяш намагався переконати партнерів по НАТО, що Росія «не загрожуватиме», якщо дозволити їй захопити Україну.

І критикував заяви Польщі та країн Балтії про те, що у разі програшу України російська загроза перекинеться на них.

«НАТО за жодних умов не можна дозволяти втягнути себе провокаціями у війну, і в такому разі РФ не загрожуватиме Альянсу», - цитує Гуйяша Magyar Hirlap.

Політик стверджував, що Росія та Україна перебувають у ситуації, з якої важко знайти вихід. Найкращим її вирішенням, заявив Гуйяш, стало б укладання мирної угоди, але «шанси на мир низькі».

За його словами, Росія зараз «має таку перевагу, що може оголосити перемогу практично будь-якої миті».

Гуйяш заявив, що Будапешт засуджує агресію, але не підтримує запровадження санкцій проти Росії, оскільки обмеження шкодять національній економіці. Політик також закликав Європу відновити торговельні зв'язки з Росією, але розкритикував залежність європейських країн від російського газу.

Виправдати агресію Росії намагався і колишній міністр закордонних справ Угорщини Геза Єсенський. Приводом для нападу він назвав «ставлення України до національних меншин». Тепер, за його словами, саме від дій Москви залежить завершення війни.

Читайте також: США не силують Україну сідати з Путіним за стіл переговорів — Брінк

Поки українські військові продовжують звільняти країну від російської окупації, Росія активно закликає Україну повернутися за стіл переговорів про мир (наша країна призупинила свою участь, але не виходила повністю). З аналогічними закликами стали частіше виступати союзники РФ та агенти її впливу у світі.

Ще до початку повномасштабного вторгнення Росії експерти, які стежили за перебігом війни у Сирії, попереджали, що в певний час, зазнавши поразки на полі бою, РФ висуватиме «мирні ініціативи», щоб виграти час, перегрупувати війська, підвезти поповнення, боєприпаси та зброю.