UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пілот захопив ефіопський "Боїнг" з 200 пасажирами заради притулку в Європі

Авіапіратом, яка посадив захоплений літак "Ефіопських авіаліній" в Женеві, виявився пілот лайнера. Причиною свого вчинку громадянин Ефіопії назвав бажання отримати політичний притулок у Швейцарії.

У понеділок вранці літак Ethiopian Airlines, що виконував рейс Аддіс-Абеба - Рим, здійснив несподівану посадку в аеропорту Женеви. Незадовго до цього екіпаж лайнера подав сигнал про захоплення судна.

Рейс ETH702, який виконував літак Boeing 767-300, під час проходження над територією Судану подав сигнал "7500". Це міжнародний код, що відповідає повідомленням про захоплення транспортного засобу. Потім, за даними трекінг-сервісу Flightradar 24, літак кружляв над Швейцарією, зокрема, над Женевою.

Через деякий час літак благополучно приземлився в аеропорту "Куантран", після чого повітряну гавань було закрито на кілька годин (наразі, як повідомляється, аеропорт відновив роботу).

Відомо, що у момент посадки лайнер супроводжували швейцарські військові літаки. За наявними даними, на момент посадки в баках літака майже не залишалося пального.

На даний момент зловмисника заарештовано. У заяві авіакомпанії кажуть, що ніхто з пасажирів і членів екіпажу в результаті інциденту не постраждав. За даними поліції, ситуація знаходиться під контролем".

"Я можу підтвердити, що борт приземлився близько 06:00. Враховуючи, що посадка не була запланована, була проведена спеціальна поліцейська операція. Літак зараз перевіряється", - заявив прес-секретар місцевої поліції Жан-Філіп Брандт. Він також повідомив, що повітряного пірата, який вчинив спробу викрадення літака, затримано. Брандт зазначив, що "мова йде не про групу осіб, а лише про одну людину". Він не відповів на питання, скільки людей знаходиться на борту лайнера.

Як повідомила поліція Женеви на прес-конференції у понеділок, авіапіратом, який посадив літак у Женеві, виявився другий пілот лайнера. За даними розслідування, під час польоту пілот закрився у кабіні, коли його колега відлучився в туалет, змінив маршрут, а коли лайнер сів у Женеві, спустився мотузкою з вікна кабіни на землю, де і був затриманий. Причиною свого вчинку громадянин Ефіопії назвав бажання отримати політичний притулок у Швейцарії.

Як повідомили у поліції, ніякого ризику для життя і здоров'я пасажирів та членів екіпажу не було - пірат не був озброєний. Втім, теоретична загроза життю людей все ж була.

Другому пілотові, що захопив літак "Ефіопських авіаліній", загрожує до 20 років позбавлення волі. "Це злочин вважається дуже серйозним. Поки рано говорити, яким буде вирок. Ми повинні будемо визначити мотиви, але такий злочин, як викрадення літака, дуже серйозний, і теоретично йому може загрожувати до 20 років позбавлення волі", - цитує представника прокуратури кантону Женева "РИА Новости".

Схожий інцидент стався у 1996 році з рейсом 961 тих же "Ефіопських авіаліній". Boeing 767-200ER, що виконував рейс з Аддіс-Абеби до Найробі, було захоплено 23 листопада того ж року. Викрадачами літака виявилися троє громадян Ефіопії, які сподівалися таким чином дістатися до Австрії і отримати притулок. Лайнер здійснив жорстку посадку на воду в Індійському океані, неподалік від Коморських островів. Загинули 125 осіб зі 175, які перебували на борту, включаючи екіпаж і самих загарбників. Іншим вдалося вижити. !zn