UA / RU
Підтримати ZN.ua

Поліція Британії встановила час застосування "Новачка" проти Скрипаля - The Guardian

Дверна ручка була заражена смертельною отрутою за день до того, як екс-шпигуна і його доньку знайшли непритомними.

Розслідуванням замаху на екс-шпишуна Сергія Скрипаля і його доньку у Солсбері займається антитерористична команда Скотланд-ярда. Слідчі вважають, що російська отрута під назвою "Новачок", була нанесена на дверну ручку в суботу, 3 березня, після того, як донька колишнього подвійного агента Юлія повернулася у Велику Британію з Росії, повідомляє The Guardian. Вона не виходила з будинку до 9:15 ранку неділі, коли вони разом з батьком сіли в машину і поїхали в Солсбері. О 16:15 того дня Сергія і Юлію Скрипалів знайшли на лавці у центрі міста, а стан їхнього здоров'я був критичним.

Звуження часового проміжку отруєння "Новачком" дверної ручки дозволить слідчим сконцентрувати зусилля в процесі пошуку винних у замаху. Поліцейський Нік Бейлі, який теж став жертвою російської хімічної зброї, постраждав, коли він разом з іншими правоохоронцями обшукували дім Скрипалів.

"Наше розслідування тепер сфокусовано на людях і транспортних засобах, які перебували безпосередньо біля дому Скрипалів і вдзовж всього маршруту до Молтінгс, де їм стало зле. Просимо всіх, хто може володіти будь-якою інформацією, бачив чи чув щось, повідомити про це поліції", - сказав заступник комісара поліції Дін Хейдон.

В британській поліції повідомляють, що 100 офіцерів контртерористичного загону лишаються у Солсбері для продовження розслідування.

Нагадаємо, що 5 березня в британському Солсбері з сильним отруєнням був госпіталізований російський шпигун-перебіжчик Сергій Скрипаль і його дочка. Через деякий час були госпіталізовані кілька співробітників екстрених служб, які працювали на місці події.

За відомостями слідства, проти Скрипалів було використано нервово-паралітичну речовину "Новачок" російського виробництва. У Британії вважають, що саме Росія причетна до отруєння Скрипалів. Уряд країни ухвалив рішення вислати 23 російських дипломатів.

Ще майже 30 країн підтримали Британію і в знак солідарності вислали російських дипломатів. Всього на батьківщину повернулися понад 150 співробітників диппредставництв з різних куточків планети.