UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нетаньягу використає виступ в Конгресі для досягнення своїх політичних цілей в Ізраїлі — WP

Нетаньягу прибув до США на тлі руйнувань у Газі та невдоволення в Ізраїлі його владою.

Виступ прем'єр-міністра Беньяміна Нетаньягу на спільному засіданні Конгресу сьогодні вдень стане четвертим за рахунком, коли його запрошують виступити з такою промовою в США. Ізраїльський прем'єр має довгу історію перетворення дружніх президентів США на засіб для досягнення своїх політичних цілей. Він також використовує свої виступи у Вашингтоні як платформи для власних кампаній в Ізраїлі, зазначає Ішан Тарур, оглядач міжнародних відносин у газеті The Washington Post.

"У кожному випадку [під час кожного виступу в США] Нетаньягу прагнув продемонструвати за допомогою своїх союзників по Республіканській партії, що його вплив в Америці виходить за межі Білого дому", — вважає Аншель Пфеффер, ізраїльський журналіст.

Цього разу Нетаньягу виступить в Конгресі на тлі того, що Ізраїль веде 10-місячну війну в Секторі Гази, яку він розпочав після кривавого нападу на країну бойовиків ХАМАС, що стався 7 жовтня. Нетаньягу, на превеликий жаль адміністрації Байдена і багатьох ізраїльтян, не бажає будувати серйозні плани щодо закінчення війни або її наслідків. Багато демократів вже оголосили, що не прийдуть на виступ Нетаньягу на знак протесту проти того, як він веде війну. 

Згідно з ізраїльськими соціологічними опитуваннями, більшість ізраїльської громадськості хоче відставки Нетаньягу, причому багато ізраїльтян переконані, що він робить недостатньо для того, щоб зробити пріоритетом звільнення десятків ізраїльських заручників, які все ще перебувають у полоні ХАМАСу. 

Читайте також: Радник з питань національної безпеки США вважає, що виступ Нетаньягу в Конгресі пройде добре — Politico

Раніше ми повідомляли, що Байден зустрінеться з Нетаньягу в Білому домі 25 липня. Лідери мають обговорити шляхи досягнення угоди про припинення вогню між Ізраїлем і бойовиками ХАМАС в Газі, а також Іран та інші теми.