UA / RU
Підтримати ZN.ua

Погіршення ситуації з безпекою в Європі: США схвалили потенційний продаж Фінляндії зброї на $535 мільйонів

Це відбулось на тлі очікування Фінляндією схвалення Туреччини та Угорщини на вступ до НАТО

Адміністрація Джо Байдена схвалила потенційний продаж Фінляндії керованих реактивних систем залпового вогню на суму приблизно 535 мільйонів доларів США, передає CNN з посиланням на заяву Держдепартаменту в середу.

Читайте також: Фінляндія та Швеція закликають Угорщину й Туреччину не зволікати з погодженням їхньої заявки до НАТО

Схвалення надійшло в той момент, коли Фінляндія очікує схвалення Туреччини та Угорщини на вступ до НАТО. Ініціатива Гельсінкі приєднатися до оборонного альянсу спричинений війною Росії проти України — Фінляндія має спільний кордон з Росією протяжністю 800 миль.

«Цей запропонований продаж підтримає зовнішню політику та національну безпеку США шляхом підвищення безпеки надійного партнера, який є важливою силою політичної стабільності та економічного прогресу в Європі. Для національних інтересів США життєво важливо допомагати Фінляндії в розвитку та підтримці потужних засобів самооборони», – йдеться в повідомленні Держдепартаменту.

Читайте також: Туреччина знову вимагає від Фінляндії та Швеції екстрадиції "терористів"

«Фінляндія має намір використовувати ці оборонні вироби та послуги для збільшення своїх національних запасів, зміцнюючи можливості сухопутної та протиповітряної оборони на північному фланзі Європи, — йдеться в повідомленні. – Збільшення національних запасів має вирішальне значення для оборони та стримування Фінляндії через погіршення ситуації з безпекою в Європі».

Читайте також: Курс на НАТО: Зеленський і Фіала підписали Спільну декларацію щодо євроатлантичної перспективи України