UA / RU
Підтримати ZN.ua

План ліквідації сирійської хімзброї за кордоном стане відомий 17 грудня

У плані буде вказано, яка з країн візьме на себе відповідальність за знищення сирійського арсеналу хімічної зброї, в тому числі з урахуванням вартості, необхідності вкластися у визначені терміни та виконувати всі заходи безпеки.

До 17 грудня 2013 року Організація по забороні хімічної зброї (ОЗХО) розробить план знищенню сирійської хімзброї за межами САР, говориться в опублікованому у вівторок вирішенні організації.

Генеральний директор ОЗХО в цьому плані повинен чітко вказати, яка із сторін і на якій стадії бере на себе відповідальність за знищення хімічних речовин, у тому числі з урахуванням вартості, необхідності вкластися у визначені терміни та виконувати всі заходи безпеки.

Згідно з цим планом, уся зброя з Сирії буде вивезено до 5 лютого 2014 року. При цьому ізопропанол і ємності, в яких зберігався іприт, будуть знищені на території самої країни до 1 березня 2014 року, тобто до цього часу в Сирії не залишиться хімзброї. Потужності з його виробництва будуть знищені до 15 березня 2014 року. Найбільш небезпечні хімічні речовини будуть знищені за межами САР не пізніше 31 березня 2014 року, решта - не пізніше 30 червня 2014 року.

Нагадаємо, 15 листопада виконавчий рада ОЗХО прийняв детальний план знищення запасів хімічної зброї в Сирії. До теперішнього часу в країні знищено близько 60% всього хімзброї. !zn

Читайте також:

Сирійське хімзброю вивезуть в Албанію. Росія готова допомогти грошима і військом

МЗС спростував інформацію про участь українських найманців у сирійському конфлікті

Розвідка США підозрює, що Сирія задекларувала не всі хімзброю

Норвегія відмовилася від ліквідації сирійської хімзброї на своїй території