UA / RU
Підтримати ZN.ua

Північноафриканські мігранти розказують як незаконно потрапити до Європи та Америки – The Economist

Відеоблогери з Магрибу вже давно діляться порадами стосовно незаконної міграції

На відміну від програм на державних телеканалах Північної Африки, це дійсно може зацікавити глядачів. Відеоблогер прокладає свій шлях через тропічні ліси, пливе в дерев’яному каное, і нарешті дістається Панами – однієї з десяти країн, кордони яких він перетнув незаконно. Кожна хвилина подорожі зафіксована на відео і викладена в YouTube разом із безліччю порад для потенційних нелегальних мігрантів. Відеоблогер Зухір Буну, який називає себе Зізу, вже завоював популярність у себе на батьківщині в Марокко, повідомляє журнал The Economist

У соціальних мережах відеоблогери пропонують романтизований погляд на життя, показуючи свої пригоди на відео. Такі ролики підштовхують сотні жителів Північної Африки розпочинати нелегальну міграцію. Зараз відеоблогери, такі як Зізу, перетворюють свої подорожі на розваги, закликаючи нове покоління збирати речі і вирушати в дорогу.

«Такі відео мають неабиякий вплив», - каже марокканський академік Амін Гуліді.

«Я допомагаю жителям Північної Африки подолати свій страх і показати, що мрії про недосяжний Захід можуть легко стати реальністю», - каже відеоблогер Мурад Мзурі, який раніше торгував дешевим одягом в Марокко. Зараз він є одним з найпопулярніших відеоблогерів на батьківщині і набирає більше мільйона переглядів за місяць.Зізу завоював свою аудиторію, розповідаючи цікаві історії на пляжі та встрягаючи в сутички з поліцією. Проте, зважаючи на небезпеку, він просить інших не повторювати його дії.

Відеоролики наповнені корисною інформацією для потенційних мігрантів. Такою, як координати маршруту через турецько-грецький кордон та розцінки на хабарі. Можна дізнатися імена юристів, які допоможуть з оформленням документів і поділяться інформацією про благодійні організації, котрі надають найкращий притулок.

«Хочете дізнатися, як вступити у фіктивний шлюб чи підробити трудовий договір? Перегляньте відео. Як уникнути депортації? Скажіть, що ви неповнолітній лівієць і шукаєте свого батька», - пропонує відеоблогер.  

В коментарях до відео можна знайти ще більше інформації, ніж в самих відеороликах. Наприклад, номери телефонів контрабандистів. Але це вже старомодний спосіб нелегальної міграції. Відеоблогери не радять платити гроші контрабандистам. Натомість, вони пропонують купити квиток до Туреччини та пішки перетнути кордон Греції. Або ж скористатися гідроциклом для подорожі в Іспанію – дуже популярний варіант серед марокканців.

Багато таких відеоблогерів є випускниками університетів і мають таку ж аудиторію. Зараз нелегальна міграція стає популярною навіть серед освічених жителів Північної Африки. Такі відеоролики роблять незаконну міграцію справжнім мейнстрімом.

До того ж, такі відеоблогери непогано заробляють. Мурад Мзурі каже, що заробляє 2 тисячі доларів на місяць завдяки розміщенню реклами. А коли Зізу арештували, то його прихильники заплатили заставу.

Північноамериканські відеоблогери мають перевагу перед конкурентами. Влада Заходу частково знає лише стандартну арабську мову або ж використовує служби онлайн-перекладу для відстеження інформації, яку в соціальних мережах передають мігранти з таких місць, як Сирія. А от діалекти північної Африки - це більш серйозний виклик. Тому такі відео перебувають поза межами впливу Заходу, а самі відеоблогери вміло уникають покарання, пише The Economist.