UA / RU
Підтримати ZN.ua

Північна Корея заявила, що її статус ядерної держави «остаточний і незворотній»

Південна Корея закликала КНДР припинити провокації та почати прислухатися до занепокоєння міжнародної спільноти.

Міністр закордонних справ Північної Кореї Чхве Сон Хуей заявила, що Сполучені Штати та Захід не мають права сперечатися про статус КНДР як ядерної держави, назвавши нещодавню спільну заяву дипломатів країн G7 втручанням у внутрішні справи. За її словами, статус Північної Кореї як ядерної держави «остаточний і незворотній». Про це повідомляє Yonhap.

У своїй заяві Чхве Сон Хуей розкритикувала те, що міністри закордонних справ G7 засудили незаконні запуски балістичних ракет КНДР і заявили, що Пхеньян «не може і ніколи не матиме» статусу ядерної держави відповідно до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ).

«G7 не має ні повноважень, ні кваліфікації, щоб говорити те чи інше про визначення КНДР свого суверенітету і національного статусу», - наголосила Чхве Сон Хуей.

Читайте також: Південна Корея відкрила попереджувальний вогонь у бік катера КНДР, який перетнув морський кордон

Вона додала, що позиція Північної Кореї як «ядерної держави світового рівня є остаточною і незворотною» і залишиться «незаперечною та суворою реальністю», навіть якщо Вашингтон не визнаватиме це протягом тисячі років.

Потім вона попередила, що будь-який крок членів G7, спрямований на зазіхання на суверенітет і фундаментальні інтереси Північної Кореї, буде «повністю стримуватися рішучою протидією».

«Що має змінитися зараз, то це не КНДР, а США, і США повинні мати на увазі, що їхня безпека може бути гарантована лише тоді, коли вони повністю викорінять свою ворожу політику щодо КНДР», - сказала Чхве Сон Хуей.

Міністр також заявила, що статус Північної Кореї як ядерної держави не був «наданий або визнаний», а встановлений «разом з існуванням фактичного ядерного стримування і закріплений законом». У вересні минулого року Пхеньян ухвалив закон, яким проголосив себе ядерною державою.

«Ми ніколи не будемо шукати визнання і схвалення від будь-кого, оскільки задоволені нашим доступом до сили для удару "око за око" проти ядерної загрози США», - додала вона.

Читайте також: КНДР заявила про чергове випробування підводного безпілотника з ядерним озброєнням

Щодо ДНЯЗ, Чхве Сон Хуей сказала, що Північна Корея «вільна від будь-яких зобов'язань» за цим договором, оскільки законно вийшла з нього в 2003 році.

«Ми будемо продовжувати вживати заходів, заснованих на всіх законних правах, наданих суверенній державі, доти, доки військова загроза з боку США та їхніх союзників не буде повністю усунена, а вороже оточення, що загрожує незалежному існуванню і розвитку нашої країни, не буде остаточно ліквідоване», - додала вона.

Завершуючи триденну зустріч в Японії, міністри закордонних справ G7 у вівторок, 18 квітня, опублікували спільну заяву, в якій закликали Північну Корею відмовитися від ядерної зброї і повністю дотримуватися гарантій ДНЯЗ. Вони також засудили випробування Північною Кореєю міжконтинентальної балістичної ракети на твердому паливі.

Міністерство об'єднання Південної Кореї засудило заяву КНДР про те, що вона є ядерною державою, як «надуману», попередивши, що ядерні та ракетні розробки лише ще більше ізолюють Пхеньян.

«Ми знову закликаємо Північну Корею припинити свої надумані наполягання і погрози та почати прислухатися до занепокоєння міжнародної спільноти з приводу її безрозсудних ядерних і ракетних провокацій», - заявив журналістам заступник прессекретаря міністерства Лі Хьо Чжонг.

Читайте також: Японія та Південна Корея домовилися посилити співпрацю у сфері безпеки на тлі загрози з боку КНДР

Раніше лідер Північної Кореї Кім Чен Ин закликав своїх вчених-ядерників збільшити виробництво матеріалу для виготовлення зброї та розширення ядерного арсеналу. На головному ядерному об’єкті Північної Кореї було зафіксовано високу активність.