UA / RU
Підтримати ZN.ua

Південна Корея вважає заяву КНДР про випробування підводного ядерного дрона “перебільшенням”

Сеул оцінює правдивість заяви Північної Кореї.

Офіс президента Південної Кореї розглядає можливість того, що останнє оголошення КНДР про нібито випробування підводної системи ядерної зброї є "перебільшеною" заявою. Про це повідомляє Yonhap.

У п'ятницю, 19 січня, Північна Корея оголосила, що провела важливе випробування підводного ядерного ударного безпілотника Haeil-5-23 у відповідь на спільні військово-морські навчання за участю Південної Кореї, Сполучених Штатів і Японії.

Читайте також: Президент Південної Кореї відреагував на погрози КНДР, зокрема щодо визнання його країни «ворогом №1»

"Беручи до уваги всебічний аналіз, ми розглядаємо можливість того, що заява Північної Кореї є перебільшеною і сфабрикованою", - йдеться в прес-релізі офісу президента Південної Кореї.

"Якщо це випробування дійсно проводилося, то, як передбачається, це була якась торпеда, але існує дуже мала ймовірність того, що це система з ядерним двигуном. Немає жодного випадку розробки невеликого реактора, який можна було б вмонтувати в торпеду діаметром менше 1 метра", - йдеться в повідомленні.

В офісі президента Південної Кореї Юн Сок Йоля зазначають, що перевірка достовірності заяви КНДР обмежена, оскільки Пхеньян не опублікував відповідних фотографій.

Південнокорейські військові відстежують ознаки того, що Північна Корея розробляє підводні системи озброєнь, в тому числі ядерні ударні дрони і балістичні ракети, які запускаються з підводних човнів.

Що стосується запуску КНДР 14 січня твердопаливної гіперзвукової ракети, офіс Юна заявив, що Південна Корея прискорить створення багатошарової системи протиракетної оборони проти нових загроз з боку Північної Кореї.

Читайте також: КНДР заявила про готовність Путіна відвідати Пхеньян найближчим часом

Раніше США закликали КНДР утриматися від подальших провокаційних дій та повернутися до діалогу. Також представники з ядерних питань США, Японії та Південної Кореї засудили торгівлю КНДР зброєю з РФ і все більш ворожу риторику Пхеньяна.

Військово-технічне співробітництво Москви та Пхеньяна є спільним викликом для Києва та Сеула, адже воно подовжує здатність РФ затягувати війну проти України та збільшує військову напругу на Корейському півострові. Про те, як Україна та Південна Корея разом мають реагувати на цей виклик — читайте у статті Наталії БутирськоїКорейські ракети для Росії. Чим Путін заплатив КНДР і як це загрожує Україні”.