UA / RU
Підтримати ZN.ua

Південна Корея відкрила попереджувальний вогонь у бік катера КНДР, який перетнув морський кордон

Інцидент ще більше посилив напруженість у регіоні на тлі ракетних випробувань Північної Кореї.

Південна Корея здійснила попереджувальні постріли в бік катера КНДР, який перетнув морський кордон. Про це заявили військові Південної Кореї, повідомляє Reuters.  

Об'єднаний комітет начальників штабів Південної Кореї відзвітував, що зробив попереджувальні постріли і передав попередження, щоб вигнати північнокорейський патрульний катер, який перетнув Північну розмежувальну лінію — фактичний морський кордон, в суботу, 15 квітня.

«Наші військові зберігають рішучу бойову готовність, відстежуючи пересування противника, готуючись до потенційних провокацій, пов'язаних з порушенням північнокорейськими патрульними катерами Північної розмежувальної лінії», - йдеться заяві військових.

Під час операції патрульний корабель Південної Кореї через погану видимість вступив у «незначний контакт» з китайським рибальським судном, що знаходилося неподалік. Це не призвело до загрози безпеці, але члени південнокорейського екіпажу отримали легкі травми.

Інцидент з катером Північної Кореї відбувся на тлі загострення напруженості в регіоні у зв'язку з активізацією військової діяльності КНДР протягом останніх тижнів, включаючи нещодавнє випробування нової міжконтинентальної балістичної ракети на твердому паливі, яка, на думку експертів, полегшить КНДР запуск ракет без попередження.

З 1990-х років Пхеньян заперечує Північну розмежувальну лінію, визначену наприкінці Корейської війни 1950-53 років, стверджуючи, що вона має пролягати далеко на південь.

У жовтні минулого року обидві Кореї обмінялися попереджувальними пострілами в західних водах, звинувативши одна одну в порушенні морського кордону в районі, де часто відбувалися конфронтації.

Пхеньян також погрожував військовими діями, оскільки сили Південної Кореї і США з березня проводять щорічні весняні навчання, які КНДР називає підготовкою  до війни.

Військово-повітряні сили Південної Кореї заявили, що проведуть спільні навчання з ВПС і морською піхотою США з понеділка 17 квітня по 28 квітня.

У навчаннях будуть задіяні 110 літаків, в тому числі південнокорейські винищувачі F-35 і F-15, американські літаки F-16, а також 1400 військовослужбовців з обох сторін.

Читайте також: США, Японія та Південна Корея планують навчання з протиракетної оборони для стримування загрози з боку КНДР 

Цього тижня лідер КНДР Кім Чен Ин наказав посилити військове стримування в «більш практичний і наступальний» спосіб, щоб протистояти тому, що він називає кроками агресії з боку Сполучених Штатів і Південної Кореї.

Сеул і Вашингтон заявляють, що їхні навчання мають оборонний характер і спрямовані на стримування КНДР.