UA / RU
Підтримати ZN.ua

Південна Корея та США проведуть новий раунд консультацій щодо ядерного стримування — Reuters

Друга зустріч консультативної групи щодо ядерних питань відбудеться у Вашингтоні.

Південна Корея і США у п'ятницю, 15 грудня, проведуть переговори щодо ядерного стримування в межах зобов'язання Вашингтона поділитися з Сеулом більш детальною інформацією щодо планування на випадок конфлікту з Північною Кореєю. Про це повідомляє Reuters.

Офіс президента Південної Кореї Юн Сок Йоля підтвердив, що друга зустріч консультативної групи щодо ядерних питань відбудеться у Вашингтоні, через п'ять місяців після першого засідання.

Читайте також: Південна Корея запустила свій супутник-шпигун у відповідь на зонд КНДР

Президент США Джо Байден і Юн оголосили про створення групи під час саміту в квітні в межах нової "Вашингтонської декларації", згідно з якою Сеул, зокрема, взяв на себе зобов'язання не створювати власну ядерну зброю.

Раніше Юн привітав створення консультативної групи як оновлення партнерства, що має на меті посилення "розширеного стримування" ядерної і ракетної програм Північної Кореї.

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів Південної Кореї Кім Мен Су провів телефонну розмову зі своїм американським колегою Чарльзом Брауном у вівторок, 12 грудня.

Під час переговорів сторони домовилися посилити співпрацю проти ядерної та ракетної загрози з боку Північної Кореї, а також протидіяти поглибленню військових зв'язків КНДР із Росією.

Кім і Браун також підтвердили плани запустити систему обміну даними в режимі реального часу для моніторингу північнокорейських ракет до кінця цього року разом із Японією.

Читайте також: Радники з питань безпеки США, Південної Кореї та Японії обговорили співпрацю КНДР з РФ

Нова угода Сеула та Вашингтона про розширене стримування північнокорейської агресії та відданість США мобілізації всього свого військового потенціалу, включно з ядерним, для захисту Південної Кореї стала важливим кроком до поглиблення взаємодії двох країн у ядерній сфері. Детальніше про це читайте у статті Наталії Бутирської «США — Південна Корея: от би й Україні такі гарантії безпеки».