UA / RU
Підтримати ZN.ua

Південна Корея представила свою найпотужнішу ракету, здатну знищити підземні бункери КНДР

Сеул уперше розкрив інформацію про цю ракету.

Південна Корея представила свою найпотужнішу балістичну ракету й іншу зброю під час церемонії з нагоди Дня збройних сил країни у вівторок, 1 жовтня. Південнокорейський президент Юн Сок Йоль попередив, що режим КНДР зазнає краху, якщо спробує застосувати ядерну зброю, повідомляє AP.

Читайте також: У КНДР назвали американську допомогу Україні "неймовірною помилкою"

Демонстрація зброї й попередження з боку Сеула відбулися на тлі того, як Північна Корея розпалює регіональну напругу.

“Якщо Північна Корея спробує застосувати ядерну зброю, вона зіштовхнеться з рішучою відповіддю наших військових і альянсу (Південної Кореї) й США. Цей день стане кінцем північнокорейського режиму. Північнокорейський режим повинен відмовитися від ілюзії, що ядерна зброя захистить його”, - сказав Юн під час виступу перед військовими, які зібралися на аеродромі поблизу Сеула.

Під час церемонії південнокорейські військові продемонстрували близько 340 одиниць військової техніки й систем озброєння. Серед них була найпотужніша балістична ракета Hyunmoo-5, оснащена 8-тонною боєголовкою. Така ракета, за оцінками спостерігачів, здатна проникнути глибоко в землю і знищити підземні бункери в Північній Кореї. Сеул  уперше розкрив інформацію про цю зброю.

Під час церемонії США підняли в повітря бомбардувальник дальнього радіусу дії B-1B, демонструючи відданість безпеці свого азійського союзника. Південна Корея також підняла кілька своїх найсучасніших винищувачів.

Після вступу на посаду в 2022 році консерватор Юн поставив посилення військового альянсу з США й поліпшення тристороннього співробітництва між Сеулом, Вашингтоном і Токіо в центр своєї політики у сфері безпеки, щоб впоратися з розвитком ядерної програми Північної Кореї. Останніми роками КНДР проводила провокаційні ракетні випробування і погрожувала застосувати ядерну зброю в потенційних конфліктах з Південною Кореєю й США.

Минулого місяця занепокоєння щодо ядерної програми Північної Кореї ще більше зросло після того, як ЗМІ країни опублікували фотографії секретного об'єкта зі збагачення урану. 

Читайте також: США, Південна Корея та Японія посилять співпрацю в боротьбі з незаконною кібердіяльністю КНДР

Повідомлялося, що КНДР,  імовірно, спробує ще більше нагнітати напруженість провокаційними випробуваннями зброї напередодні виборів у США, щоб збільшити свої важелі впливу в майбутній взаємодії з новою американською адміністрацією. Північна Корея, ймовірно, вважає, що розширений ядерний арсенал допоможе їй отримати більші поступки з боку Штатів, такі як значне послаблення санкцій.