UA / RU
Підтримати ZN.ua

Південна Корея й США обговорили загрозу посилення зв'язків КНДР з РФ на тлі очікуваного візиту Путіна до Пхеньяна  

КНДР передає Росії зброю для війни проти України. 

Очікуваний візит російського диктатора Владіміра Путіна до Північної Кореї може поглибити військові зв'язки між двома країнами, надалі порушуючи резолюції Ради Безпеки ООН. Про це попередили в п'ятницю, 14 червня, офіційні особи Південної Кореї й США, повідомляє Reuters.

Читайте також: Дедалі більше доказів свідчать про військову співпрацю між РФ і КНДР — міністр оборони Південної Кореї

Заступник міністра закордонних справ Південної Кореї Кім Хон Гюн провів екстрену телефонну розмову з заступником держсекретаря США Куртом Кемпбеллом.

Поділяючи занепокоєння Сеула, Кемпбелл пообіцяв продовжити співпрацю з метою подолання потенційної регіональної нестабільності й викликів, спричинених цією поїздкою російського диктатора.

"Уважно стежачи за відповідними подіями, обидві сторони домовилися рішуче реагувати шляхом тісної співпраці на провокації Північної Кореї проти Південної Кореї й дії, що призводять до ескалації напруженості в регіоні", - йдеться в заяві МЗС Сеула.

Путін, як очікується, відвідає Північну Корею "найближчими днями". Також ЗМІ писали про ймовірний візит російського диктатора до В'єтнаму.

Росія використовувала ракети й артилерійські снаряди північнокорейського виробництва для атак проти України, заявляли офіційні особи у Вашингтоні, Сеулі та Києві, а також спостерігачі ООН і незалежні експерти. 

Тим часом Північна Корея й РФ заперечують угоди про постачання зброї, але, при цьому, обіцяють поглиблювати співпрацю в усіх сферах, в тому числі у військовій.

За словами Кемпбелла, Сполучені Штати дуже добре розуміють, що Північна Корея надала Росії, і це, за його словами, мало "суттєвий вплив на поле бою".

Менш зрозуміло, зазначив він, що Росія надала Північній Кореї.

"Чи це тверда валюта? Енергоносії? Можливості, які дозволяють їм (КНДР - ред.) удосконалювати свою ядерну або ракетну програму? Ми не знаємо. Але ми занепокоєні цим і уважно спостерігаємо", - зазначив він.

Розвідка США повідомляла, що потреба в підтримці у війні проти України змусила Росію піти на деякі "довгоочікувані поступки" Північній Кореї, а також Китаю й Ірану "з потенціалом підриву, серед іншого, давно встановлених норм нерозповсюдження ядерної зброї".

Вважається, що Росія може передати КНДР військові технології.

Таке посилення співпраці між двома країнами й готовність обмінюватися допомогою у військових, економічних, політичних і розвідувальних питаннях посилює їхні індивідуальні можливості, допомагає підривати порядок, заснований на правилах, і дає обом певну ізоляцію від міжнародного тиску.

Однак, за оцінками американської розвідки, ці відносини, ймовірно, залишатимуться "далекими" від формального альянсу, оскільки вузькопартійні інтереси й настороженість один до одного, швидше за все, обмежуватимуть співпрацю.

Ймовірна підготовка до візиту Путіна

Цивільні літаки були виведені з аеропорту Пхеньяна та є ознаки підготовки до можливого параду на столичній площі Кім Ір Сена, писали цього тижня ЗМІ.

Оскільки лідер КНДР Кім Чен Ин, ймовірно, ставитиметься до саміту з Путіним із великою увагою, цілком можливо, що Північна Корея може влаштувати на площі спеціальний захід на честь зв'язків між Москвою та Пхеньяном. У минулих випадках така підготовка проводилася за кілька днів до події.

Читайте також: Кім Чен Ин похвалився зв'язками КНДР із Росією на тлі очікуваного візиту Путіна 

Детальніше про відносини РФ із Північною Кореєю — в статті Наталії БутирськоїКорейські ракети для Росії. Чим Путін заплатив КНДР і як це загрожує Україні”.