UA / RU
Підтримати ZN.ua

Південна Африка подала до Міжнародного суду позов проти Ізраїлю щодо геноциду

Країна закликає інституцію винести термінове рішення і визнати, що Ізраїль порушив Конвенцію про запобігання геноциду.

У п’ятницю Південна Африка звернулася до Міжнародного суду ООН з проханням винести терміновий наказ про те, що Ізраїль порушив свої зобов’язання згідно з Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього від 1948 року, придушуючи палестинське угруповання ХАМАС у Газі, передає Reuters.

Міжнародний суд є місцем розгляду спорів між державами в ООН. Міністерство закордонних справ Ізраїлю заявило, що позов був «безпідставним».

У заяві Південної Африки стверджувалося, що Ізраїль порушує свої зобов'язання за договором, розробленим після Голокосту, який визнає злочином спробу знищити народ цілком або частково.

Африканська країна звернувся до суду з проханням прийняти тимчасові або короткострокові заходи, які зобов’язують Ізраїль припинити військову кампанію в Газі.

Дата слухання ще не призначена.

Хоча Міжнародний суд у Гаазі вважається найвищим судом ООН, його рішення часто ігноруються. У березні 2022 року суд зобов'язав Росію негайно припинити військову кампанію в Україні.

У першій відповіді на позов Південної Африки міністерство закордонних справ Ізраїлю звинуватило ХАМАС у стражданнях палестинців у секторі Газа, стверджуючи, що угрупування використовує їх як живий щит і викрадаючи в них гуманітарну допомогу. Ці звинувачення ХАМАС заперечує.

«Ізраїль чітко дав зрозуміти, що жителі сектора Газа не є ворогом, і докладає всіх зусиль, щоб обмежити шкоду тим, хто не залучений до бойових дій, і дозволити гуманітарній допомозі потрапити в сектор Газа», — йдеться в заяві міністерства.

Заява до суду є останнім кроком Південної Африки, яка є гучним критиком Ізраїлю у цій війні. Минулого місяці законодавці країни проголосували за закриття посольства Ізраїлю в Преторії та призупинення всіх дипломатичних відносин до досягнення перемир’я у війні.

У заяві Департаменту міжнародних відносин і співробітництва Південної Африки (DIRCO) уряд заявив, що позов проти Ізраїлю було подано в п'ятницю.

«Ізраїль, зокрема з 7 жовтня 2023 року, не зміг запобігти геноциду і не зміг переслідувати пряме та публічне підбурювання до геноциду», – йдеться в заяві DIRCO.

Південна Африка десятиліттями підтримувала палестинську державність, порівнюючи тяжке становище палестинців із становищем чорношкірої більшості в Південній Африці під час репресивної ери апартеїду, порівняння, яке Ізраїль категорично заперечує.

Читайте також: У війні проти ХАМАС загинуло занадто багато цивільних, і ніхто не хоче, щоб цей конфлікт тривав далі – Сунак

Нагадаємо, раніше прем'єр Ізраїлю називав передумови для миру між Ізраїлем та Газою.