UA / RU
Підтримати ZN.ua

Після відкриття банків Кіпр жорстко обмежить рух капіталу

Новими правилами буде заборонено вивозити за межі Кіпру готівку в сумі понад 3 тисяч євро на людину і достроково розривати договори за строковими депозитами.

Кіпр вводить жорсткі обмеження на внутрішні операції і вивіз готівкових коштів із країни. Як повідомляють місцеві ЗМІ з посиланням на розпорядження міністра фінансів, обмеження будуть діяти з четверга, 28 березня, коли в країні відкриються банки.

За даними газети "Катімеріні", Кіпр обмежить рух капіталу на сім днів. Буде заборонено вивезення готівки за межі держави, фізичним особам у поїздку буде дозволено взяти не більше 3 тисяч євро на людину.

Власники кредитних і дебетових карток зможуть використовувати за кордоном не більше 5 тисяч євро на місяць. Також буде заборонено дострокове розірвання договорів за строковими депозитами.

За імпорт на суму понад 500 євро кіпрські компанії зможуть розраховуватися тільки при наданні відповідних документів.

Крім того, за даними газети, влада вимагає повернення на Кіпр у 10-денний термін всіх доходів, отриманих від експорту або продажу майна на території Кіпру.

Банкам буде заборонено виконувати транзакції, метою яких є обійти встановлені заходи.
Контроль над рухом капіталу буде стосуватися всіх рахунків, платежів і переказів у всіх кіпрських фінансових установах, незалежно від валюти, в якій проводиться операція.

Втім, за даними телеканалу Mega, з Кіпру вже виведено сотні мільйонів євро через відділення кіпрських банків у Росії і Великобританії. Канал повідомив, що глава ЦБ Кіпру Панікос Дімітріадіс дозволив продовжувати роботу філіям Bank of Cyprus і Cyprus Popular Bank в Лондоні, крім того, суми можна було зняти через один з банків у Москві.

Рішення про обмеження на рух капіталів було ухвалено за підсумками переговорів кіпрської влади з міністрами країн єврозони 26 березня, але досі деталі не були відомі.

Тоді влада валютного блоку схвалила видачу Кіпру стабілізаційного кредиту в розмірі 10 мільярдів євро. У свою чергу, Нікосія погодилася на реструктуризацію банків.

Нагадаємо, банки Кіпру закрито з 16 березня, коли з'явилися перші повідомлення про збір одноразового податку з рахунків, розміщених на острові.

Спочатку передбачалося, що податок стягуватиметься з усіх вкладів без винятку, але після того як такий варіант порятунку країни відмовився схвалити парламент, під дію збору потрапили тільки вклади на суму понад 100 тисяч євро, відкриті в другому за величиною кіпрському банку Cyprus Popular Bank (Laiki Bank). Великі вкладники цього банку можуть втратити до 80% за незастрахованими депозитами. !zn

Читайте також:

Великі вкладники Cyprus Popular Bank зможуть повернути лише близько 20%

Єврогрупа зробить схему порятунку Кіпру шаблоном для інших країн

На Кіпрі тисячі школярів прийшли під стіни парламенту, скандуючи "Смерть Меркель!"

Українські капітали можуть повернутися на батьківщину через проблеми на Кіпрі