UA / RU
Підтримати ZN.ua

Після страти дядька Кім Чен Ина КНДР закрила в'їзд до Пхеньяну, люди живуть у страху

Приїжджим було наказано покинути Пхеньян, в'їзд для північнокорейців без столичної прописки заборонено. Громадяни живуть у постійному страху, побоюючись масових страт.

Кількість перевірок на вулицях Пхеньяну після страти Чан Сон Тхека збільшилася, приїжджим закрито доступ до столиці, а люди живуть у постійному страху.

Агенти північнокорейської розвідки та військові так часто перевіряють документи у людей на вулиці, що "важко просунутися навіть на сто метрів". Він додав, що приїжджим було наказано покинути Пхеньян, в'їзд для північнокорейців без столичної прописки заборонено.

Північнокорейські громадяни живуть у постійному страху, побоюючись масових страт. За чутками, сім'я страченого минулого тижня дядька Кім Чен Ина в місті Вонсане провінції Канвондо також зазнає чистки.

Окрім того, влада провела "чистку" в інтернеті, видаливши понад 100 тисяч новинних матеріалів, опублікованих до 1 жовтня 2013 року. Кім Чен Ин став частіше з'являтися на публіці для демонстрації того, що в країні зберігається стабільна ситуація, незважаючи на смерть його дядька.

17 грудня, у КНДР проходять урочисті заходи, приурочені до другої річниці смерті батька лідера КНДР і його попередника - Кім Чен Іра. На церемонії не було видно тітки Кім Чен Ина - Ген Хі - дружини страченого Чан Сон Тхека. ЗМІ не виключають, що репресії може бути застосовано щодо членів його сім'ї. Не було видно на заході і першої леді КНДР Лі Соль Чжу.

Між тим, член комітету з розвідки парламенту Південної Кореї Чо Вон Чжин повідомив, що КНДР готує ядерні випробування, щоб відвернути увагу населення від смерті дядька глави КНДР. "Існує велика ймовірність, що Північна Корея здійснить провокації у період з кінця січня до початку березня", - зазначив Чо Вон Чжин.

Військовий трибунал над Чан Сон Тхеком, колишнім заступником голови Державного комітету оборони, відбувся у четвер, 12 грудня.

Про відставку Чан Сон Тхека з усіх керівних постів стало відомо 9 грудня. Кількома днями раніше державне телебачення КНДР видалило зображення дядька Кім Чен Ина з кадрів документальної зйомки. Згодом стало відомо, що Чана Сон Тхека заарештовано за звинуваченням у злочинах, "вражаючих": спробах перебрати владу на себе, корупційних діяннях і розпусному способі життя.

Високопоставлений чиновник вважався другою людиною в державі після приходу до влади в 2011 році Кім Чен Ина. Дядько північнокорейського керівника був одружений на дочці Кім Чен Іра.

На початку листопада страти прокотилися семи містами КНДР, понад 80 осіб було позбавлено життя. Ця серія страт вважається наймасштабнішою за весь час правління Кім Чен Ина. Багатьох зі страчених визнали винними у перегляді південнокорейських телепередач і серіалів, а також у зберіганні Біблії, поширенні порнографії та інших злочинах.

Листопадові страти можуть бути пов'язані зі стратами, які пройшли в країні у кінці літа, коли 11 учасників північнокорейського музичного колективу звинуватили у порушенні закону про порнографію. Серед страчених була та дівчина, що вважалася колишньою коханою лідера країни. У цьому ж колективі колись виступала сама перша леді КНДР. За однією з версій, саме вона була причетна до цієї страти.

Закони Північної Кореї встановлюють кару за підрив державного устрою, держзраду, тероризм. Публічні страти також практикують у разі не настільки тяжких порушень - за релігійний активізм, крадіжку їжі, використання мобільних телефонів і інші дії, що вважаються правопорушеннями в країні. !zn

Читайте також:

Лідер КНДР Кім Чен Ин стратив дядька через "прокляту зраду"

Тітка лідера КНДР емігрувала до США

Кім Чен Ина звинуватили в розтраті понад 500 мільйонів доларів на підтримку культу вождів

У КНДР стратили 80 осіб через перегляд південнокорейських програм