UA / RU
Підтримати ZN.ua

Після референдуму Туреччина опинилася ближче до США, ніж до ЄС - Wyborcza

В той час, як європейські лідери стримано критикують Ердогана, Трамп його привітав.

Президент Дональд Трамп привітав президента Туреччини Раджепа Таїпа Ердогана з перемогою на конституційному референдумі в той час, як країни Європи з тривогою стежать за новим курсом країни.

Про це пише Gazeta Wyborcza, додаючи, що Трамп зателефонував Ердогану в понеділок увечері, коли стало зрозуміло, що турецький президент отримає те, чого хотів. Він стане фактичним керівником держави і уряду, зможе панувати за допомогою дикретів і розформовувати парламент.

Телефонний дзвінок Трамп був заздалегідь запланованим. Розмова головним чином стосувалася Сирії. Аналітики спекулюють, що не критикуючи Ердогана, президент США розраховує на його поступки у війні з джихадистами, яку Трамп називає пріоритетом своєї політики щодо Близького Сходу. Туреччина у Сирії на одному боці зі США у цій війні, але не згодна з американською стратегією, яка передбачає, що головною силою у боротьбі проти "Ісламської держави" повинні стати загони курдів.

Вітаючи Ердогана після референдуму, президент США став у один ряд з лідерами таких країн, як Пакистан, Катар, Саудівська Аравія, Гвінея, Джибуті, а також "Хамасу", який керує Сектором Газа. Більшість демократичних країн відреагували на турецький референдум з обережною критикою.

Видання нагадує, що в ОБСЄ вказали на грубі порушення під час проведення голосувань, а також на їх невідповідність демократичним стандартам. В ЄС несміливо вказали Ердогану на розкол у суспільстві, оскільки відрив прихильників конституційної реформи виявився не таким і великим. Три найбільші міста Туреччини проголосували взагалі проти змін.

Втім, ця європейська обережна критика все одно констрастує з тоном Білого дому і Держдепартаменту. Перший не видав жодного коментаря щодо референдуму, а другий заявив, що помітив занепокоєння міжнародних спостерігачів і утримався від будь-яких коментарів.

Нагадаємо, 16 квітня у Туреччині відбувся референдум щодо конституційної реформи. Згідно з даними державного інформагентства Anadolu, її прихильники з мінімальним відривом (51,4% проти 48,6%) здобули перемогу. Опозиція заявила про численні порушення під час голосування і про наміри оскаржити його результати в суді.

Ініціатори реформи пропонують внести 18 поправок до основного закону, які повинні суттєво розширити повноваження президента.

Раніше повідомлялося, що в ОБСЄ вважають, що передвиборна кампанія була спотвореною на користь голосування "за". Рішення Виборчої комісії Туреччини дозволяє вважати дійсними бюлетені без спеціальних печаток та створило можливість для шахрайства на референдумі з конституційної реформи.