UA / RU
Підтримати ZN.ua

Після виборів Грузія вступає в період затяжної внутрішньополітичної кризи та нестабільної системи влади – оглядач

З результатом виборів згодна хіба що сторона, яка перемогла.

На парламентських виборах у Грузії, що відбулися минулого тижня, більшість голосів набрала проросійська партія «Грузинська мрія», яка при владі вже 12 років. Щоправда, не всі визнали такі результати. Що це може означати для країни, розповів Володимир Кравченко у статті «Чи проллє кров «Грузинська мрія».

Так, грузинські неурядові організації, які спостерігали за перебігом голосування, відмовилися визнавати результати голосування. Міжнародні спостерігачі, такі як ОБСЄ, Рада Європи, НАТО та інші, хоч і були обережнішими в оцінках, але також зазначали, що вибори, які відбулися, – це підтвердження відступу від демократії в Грузії.

Опозиційні сили теж не змирилися з результатами виборів, звинувативши владу в конституційному перевороті масових порушень та фальсифікацію підсумків голосування. Президент Саломі Зурабішвілі теж не визнала оприлюднених ЦВК результатів.

Своєю чергою партії «Єдиний національний рух» та «Коаліція за зміни» відмовилися від своїх депутатських мандатів. Опозиція заговорила про перманентні акції протесту.

Читайте також: Президент Литви Гітанас Науседа прокоментував вибори в Грузії

«Все це означає, що Грузія вступає в період затяжної внутрішньополітичної кризи та нестабільної системи влади. Подальший розвиток подій залежить від ресурсів «Грузинської мрії» та її контролю над силовими структурами, можливості опозиції мобілізувати своїх прихильників, рішучості її лідерів, самоорганізованості суспільства, позиції Заходу та Росії. Але чи будуть масштабними антиурядові протести? Поки що грузини на вулицю не вийшли», – пише Кравченко.

Він зазначив, що опозиція спочатку закликала своїх прихильників виходити на мітинг наступного дня після виборів. Потім все перенесла на вечір понеділка.

«Все говорить про розгубленість опозиції, яка надто повірила у свою перемогу. А щоб збити хвилю протестів, прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що Тбілісі не планує відновлювати дипломатичні відносини з Москвою через окупацію Абхазії та Південної Осетії», – зазначив автор.

Нагадаємо, речник НАТО Фара Дахлалла закликала розслідувати повідомлення про порушення на виборах у Грузії. Вона наголосила, що міжнародна місія зі спостереження за виборами відзначила нерівні умови під час голосування.

Своєю чергою, голова Європейської Ради Шарль Мішель заявив, що в листопаді на неформальній зустрічі Європейської Ради в Будапешті обговорюватимуться подальші кроки у відносинах з Грузією після парламентських виборів. Єврорада також закликала Центральну виборчу комісію Грузії та інші відповідні органи розслідувати можливі порушення під час голосування.