UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підозрювані у вбивстві Нємцова могли мстити силовикам за зниклих в Чечні родичів - ЗМІ

ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити групі сімей чеченців 120 тис. євро.

Сім'ї Заура Дадаєва і Беслана Шаванова, обвинуваченого в вбивстві опозиційного російського політика Бориса Нємцова, судяться з Росією через події більш ніж десятирічної давнини, пише російська газета "КоммерсантЪ".

Журналісти розглядають різні мотиви дій обвинувачених, серед яких називалася і релігійні - Нємцов своєю підтримкою Сharlie Hebdo нібито образив чуства вірян. Однак у підозрюваних були причини неприязно відноситися не до російської опозиції, а скроріше до російських силовиків.

За даними видання, в січні 2015 року сім'ї відсудили у РФ 120 тис. євро за порушення ст. 2 Європейської конвенції про захист прав людини (право на життя) в Страсбурзькому суді. Скарга В ЄСПЛ "Дадаєва та інші" зареєстрована під номером 67305/10.

"Як випливає з матеріалів справи, що 24 вересня 2001 року під час спецоперації в селі Алхазурово (там згодом був похований Беслан Шаванов) в будинок Лариси Дадаєвої (сестра матері обвинуваченого у вбивстві Дадаєва) увірвалися озброєні силовики і відвели її чоловіка Майрбека Шаванова і його брата Асламбека Шаванова з собою. З тих пір, вказує у скарзі пані Дадаєва, вона ні чоловіка, ні його брата не бачила. В даний час Лариса Дадаєва, випливає з тексту судового рішення, проживає в Бельгії. Справа "Дадаєва та інші проти РФ" було об'єднана з ще кількома аналогічними скаргами на викрадення, що відбувалися під час другої чеченської кампанії", - пише Видання.

Читайте також: ЗМІ: "Кремлеботам" наказали з України переключитися на Нємцова

Журналісти отмечаеют, що фактично всі передбачувані вбивці Нємцова є родичами і вихідцями з станиці Вознесенської Малгобекського району Інгушетії. Як повідомила "Ъ" Зулай Губашева, мати Шагида і Анзора Губашевых, які зараз перебувають у СІЗО, Заур Дадаєв і загинув при затриманні Беслан Шаванов припадають їй племінниками. Родинних зв'язків з ними не мав тільки Рамзат Баха, але і він був вихідцем з тієї ж Вознесенської. Більшість з них виїхали з станиці в Москву, постноянной роботи вони там не мали.

Ъ зазначає, що особливої релігійності в поведінці Заура Дадаєва його колишні товариші по службі не помітили.

"Ну звичайний, рівний мужик. Якийсь релігійності за ним не водилося особливо. Добре робив свою роботу",- сказав співрозмовник видання в правоохоронних органах.

Президент Інгушетії Юнус-Бек Євкуров також запевняє, що до вбивства Нємцова ніхто з членів сімей обвинувачених, які проживають у республіці, в поле зору правоохоронних органів не потрапляв. "Я відразу після події доручив все з'ясувати про цих людей, і сказати про них чогось поганого не може ніхто. Порядні люди, в міру релігійні",- сказав глава республіки.

У четвер повідомлялося, що захист чотирьох з п'яти затриманих у справі Нємцова оскаржив рішення суду про їхній арешт.