UA / RU
Підтримати ZN.ua

Песах VS Рамадан: у Єрусалимі спалахнули сутички між поліцією Ізраїлю та вірянами Палестини 

Протистояння під час священного для мусульман місяця Рамадан і напередодні єврейського свята Песах спровокували транскордонний обмін вогнем і в Секторі Газа.

Ізраїльська поліція вдруге зіткнулася з палестинцями в єрусалимській мечеті Аль-Акса в середу, за словами свідків, через кілька годин після арешту та депортації понад 350 людей під час поліцейського рейду в храмі. 

Читайте також: Ескалація між Ізраїлем та Палестиною: деталі атаки в Єрусалимі та посилення сил ЦАХАЛу на західному березі Йордану

Поліція провела обшук, застосовуючи світлошумові гранати та стріляючи сталевими кулями з гумовим покриттям у палестинських вірян, пише Al Jazeera. 

У матеріалі арабського каналу йдеться, що поліцейські у спорядженні для боротьби з масовими заворушеннями увірвалися в молитовний зал мечеті Аль-Акса перед світанком у середу, це вже друга ніч поспіль, коли вони обшукували мечеть.

Читайте також: Ізраїльський міністр закликав стерти палестинське поселення з лиця землі: Нетаньяху опинився під тиском США

Палестинський Червоний Півмісяць (аналог Червоного Хреста - ред.) повідомляє про щонайменше шісьох поранених під час останнього рейду.

Мечеть Аль-Акса розташована в безпосередній близькості від різноманітних історичних і святих місць іудаїзму та християнства, зокрема Єрусалимського храму. Тому її територія мала велике геополітичне значення та була основною точкою спалаху в ізраїльсько-палестинському конфлікті

У заяві поліції йдеться, що десятки молодих людей принесли каміння та петарди в мечеть і намагалися забарикадуватися всередині. Та поліція увійшла в мечеть до завершення молитви.

Читайте також: Археологи знайшли у секторі Гази саркофаг римських часів

Водночас в ізраїльському виданні The Times of Israel  протистояння подають в дещо іншому світлі – називають дії поліції відповіддю на запуски двох реактивних снарядів по Ізраїлю, яке здійснили "терористи в секторі Газа". Проте і тут визнають, що "напруженість зросла на початку свята Песах".

Армія оборони Ізраїлю заявила, що один із запусків у середу не зміг очистити кордон і приземлився всередині Гази, а другий влучив у відкриту територію біля прикордонної огорожі.

Протистояння під час священного для мусульман місяця Рамадан і напередодні єврейського свята Песах спровокували транскордонний обмін вогнем у Газі та викликали побоювання щодо подальшого насильства.