UA / RU
Підтримати ZN.ua

Першу групу біженців депортують з Греції до Туреччини четвертого квітня - AFP

Групу з п'ятиста нелегальних мігрантів вишлють з грецьких островів Егейського моря в найближчі дні, повідомляють західні ЗМІ.

Перша група мусульманських біженців чисельністю більше п'яти сотень людей буде повернута з Греції до Туреччини вже в понеділок, 4 квітня. Депортація буде проводитись відповідно до угоди про повернення нелегальних мігрантів, досягнутої між Туреччиною і ЄС 18 березня.

Як повідомляє агентство AFP, посилаючись на власні джерела в Єврокомісії та грецькому уряді, депортації в Туреччину будуть підлягати, насамперед, сирійці, які не просили притулку в Європі, афганці та пакистанці. Відправка людей, найімовірніше, буде вестись з островів Хіос і Лесбос – грецької території, що прийняла левову частку нелегальних мігрантів, і на яких в даний момент містяться тисячі людей.

Як підкреслив у своєму телезверненні глава сирійського уряду Ахмет Давутоглу, виконання угоди почнеться в заздалегідь намічені терміни. "Більше нікому не доведеться ризикувати життям, щоб транзитом через Егейські острови потрапити в Європу", - підкреслив він.

Паралельно з депортацією, Європа також почне розглядати звернення сирійських мігрантів про надання притулку в ЄС, розселяючи мігрантів з країн єврозони, що виявили готовність прийняти їх.

Як повідомлялося раніше, експерти Amnesty International (AI) зафіксували масові факти примусового повернення Анкарою сирійських біженців в розорені війною райони Сирії. За даними AI, з середини січня число висланих сирійських мігрантів, у тому числі дітей та вагітних жінок, сягнула кількох тисяч.

18 березня ЄС та Туреччина прийшли до угоди по біженцям. З 20 березня, всіх нелегальних мігрантів, що прибудуть до Греції, почнуть висилати назад через Егейське море на турецьку територію.

Як заявляв голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, підписаний документ між ЄС і Туреччиною, "відповідає усім європейським і міжнародним нормам у цій галузі".

Тим часом, у виданні Financional Times відзначають, що навіть якщо угода буде виконана в повному обсязі, це не полегшить тиск з-за напливу мігрантів в ЄС. Укладена угода, при цьому, відповідає далеко не всім нормам міжнародного права.