UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перші поставки зерновим коридором з України очікуються протягом двох тижнів – спікер президента Туреччини

У Ердогана сподіваються, що домовленості України та РФ будуть успішно реалізовані.

Після того, як у Стамбулі запрацював координаційний центр з експорту українського зерна, перші судна можуть пройти зерновим коридором протягом найближчих двох тижнів. Про це повідомив прес-секретар президента Туреччини Ібрагім Калин в інтерв'ю Bloomberg.

«Судна, що залишають порти Одеси, виходитимуть у Чорне море за маршрутом, визначеним українською стороною. Центр буде проінформовано про кожен етап. Після входу до турецьких вод їх продовжать відстежуватися. Після прибуття до Стамбула судна доглядатимуть. Та сама процедура буде застосовуватися для суден, що відбувають у напрямку чорноморських портів», - сказав він.

Крім того, на переконання Калина, досягнуті домовленості у разі їх успішної реалізації зможуть стати наступним кроком до нових домовленостей, наприклад, про припинення вогню, обмін полоненими та довгостроковим мирним угодам.

"На основі згоди двох сторін укладено угоду. Якщо ці домовленості вдасться зберегти, а також, якщо їх підтримають і інші країни, буде сформована атмосфера довіри, яка прокладе шлях до нових домовленостей, наприклад, про припинення вогню, обмін полоненими та довгостроковим мирним угодам", - сказав речник президента.

Читайте також: The Guardian: Портам України потрібен захист НАТО, щоб зернова угода спрацювала

Калин нагадав, що термін дії угоди становить чотири місяці, проте вона може бути продовжена за бажанням сторін. «Досить згоди сторін», - сказав він.

До кінця поточного року за координації Центру в Стамбулі, з РФ та України на світові ринки може бути відвантажено від 40 до 50 млн тонн зерна. 20-25 млн. тонн зернових зберігаються на складах України, 25-30 млн. тонн - у Росії, констатував він.

Україна, Росія, Туреччина та ООН підписали угоду, яка дозволить відновити вивезення українського зерна Чорним морем. Але чи не переступив Київ «червоних ліній»? Чи будуть у безпеці українські причорноморські міста після розмінування портів та проходів у них? Чи готовий Кремль надати гарантії безпеки? Про деталі домовленостей читайте у статті Володимира Кіма «Угода щодо зерна: чи не стане вона фатальною для України?».