UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перша ластівка — російська православна церква в Амстердамі оголосила про розрив із Московським патріархатом

Духовенству довелося ухвалити «важке рішення» та розірвати зв'язки з Москвою через вторгнення Росії в Україну

Російська православна церква в Амстердамі оголосила про свій розрив із Московським патріархатом, що стало першим відомим випадком розриву зв'язків західної церкви через вторгнення в Україну, повідомляє The Guardian.

«Священнослужителі одноголосно заявили, що більше не можуть функціонувати у складі Московського патріархату та забезпечувати духовно безпечне середовище для наших віруючих», — йдеться у заяві духовенства, розміщеній на його сайті. «Це рішення є надзвичайно болючим та важким для всіх зацікавлених сторін».

Глава Російської православної церкви патріарх Кирило, довірений союзник Владіміра Путіна, відмовився засудити рішення Кремля вторгнутися до сусідньої країни, назвавши противників Росії в Україні «злими силами». У недільній проповіді минулого тижня він також сказав, що гей-паради, організовані на Заході, були однією з причин війни в Україні.

У заяві йдеться, що російська православна парафія Святого Миколая Мирлікійського звернулася до російського архієпископа Нідерландської єпархії, що знаходиться в Гаазі, з проханням надати церкві «канонічне звільнення».

Духовенство парафії заявило, що вони звернулися з проханням приєднатися до Вселенського Константинопольського патріархату, що базується у Стамбулі православне відділення, яке вважається суперником Російської православної церкви.

Позиція Кирила щодо війни викликала занепокоєння деяких православних священників, які заперечують проти вторгнення в країну, яку в релігійних колах часто називають «братською нацією».

Понад 280 православних священників та церковних діячів з усього світу підписали відкритий лист, у якому висловлюють свою незгоду із вторгненням Росії в Україну. У ньому говорилося, що на тих, хто віддавав «вбивчі накази», чекають «вічні муки».

Російська православна церква в Амстердамі, що складається з чотирьох священників і диякона, — одна з найбільших православних громад в Нідерландах — критикує роль Росії у війні з початку вторгнення 24 лютого.

Минулого тижня вони заявили, що більше не згадуватимуть ім'я патріарха Кирила у своїй літургії через його підтримку вторгнення в Україну.

«Ми, як духовенство Свято-Миколаївської парафії в Амстердамі, висловили своє потрясіння вторгненням в Україну збройних сил Російської Федерації… Ми дистанціюємося від згадки патріарха Кирила», — йдеться у повідомленні на сторінці у Facebook.

Заява суперечила офіційній політиці Російської православної церкви не використовувати слова «війна» та «вторгнення» для опису дій Росії в Україні.

Російські священики в Амстердамі розповіли голландському виданню ND, що згодом їхню церкву відвідав архієпископ Нідерландський Єлисей, попередивши, що «Москва уважно стежить за їхніми діями».

Амстердамська церква провела у неділю закрите засідання, на якому глава парафії підтвердив рішення порвати з Москвою.

«Ми просили нашого колишнього Патріарха Кирила зупинити війну. На жаль, цього не сталося», — сказав він у відеозверненні, розміщеному на сторінці церкви у YouTube.

Російська учасниця церковного хору, яка стояла біля церкви, сказала Guardian, що підтримує рішення відокремитися від Москви.

"Коли почалася війна, з цього був лише один вихід", — сказала вона, попросивши не називати її імені.

Вторгнення Росії в Україну також зазнало критики з боку інших християнських релігійних лідерів, у тому числі глави Константинопольського Патріархату Варфоломія I Константинопольського та Папи Франциска, який у неділю виступив із найжорсткішим засудженням вторгнення, назвавши його «неприйнятною збройною агресією», яка має бути зупинена.

Варфоломій, який вважається духовним лідером східно-православних християн світу, раніше заявив, що Путін здійснив «велику несправедливість», розпочавши війну проти своїх «єдиновірців», і «заслужив ненависть усього світу».

У 2018 році Російська православна церква розірвала зв'язки з Константинопольським патріархатом, який вважається духовним авторитетом православних християн світу, після того, як Варфоломій надав незалежність Українській православній церкві, яка раніше була під контролем Москви.

Читайте також: Священники УПЦ нарешті просять вийти з московського патріархату — відео

Коли Бог хоче покарати, він, як відомо, забирає розум. Путін збожеволів. "Російський світ" проклятий. Коли ж Бог хоче покарати проповідника, він забирає в нього голос та дар слова. Саме це сталося з патріархом Московським. Патріарх мовчить, а коли каже, то краще б мовчав, — з його дерев'яної ковтки сиплються дерев'яні слова, які вже давно нікого ні в чому не можуть переконати. Про це пише Катерина Щеткіна у статті «РПЦ, слідуй у кільватері російського військового корабля!».