UA / RU
Підтримати ZN.ua

 Переворот у західній Африці: Нігер закриває повітряний простір

На тлі перевороту, Нігер закрив свій повітряний простір. Посилаючись на загрозу військового втручання з боку західноафриканського регіонального блоку після того, як лідери державного перевороту відхилили крайній термін відновлення в посаді поваленого президента країни, пише Reuters

Читайте також: Хунта Нігера звернулася про допомогу до ПВК "Вагнера" — AP

Раніше тисячі прихильників хунти зібралися на стадіон у Ніамеї, столиці країни, схвалюючи рішення не піддаватися зовнішньому тиску і піти у відставку до неділі після захоплення влади 26 липня.

 Переворот, сьомий у Західній і Центральній Африці за три роки, сколихнув регіон Сахель, один із найбідніших у світі. З огляду на його уранові та нафтові багатства та ключову роль у війні з ісламістськими бойовиками, Нігер має велике значення для США, Європи, Китаю та Росії.

Начальники оборонних відомств Економічного співтовариства західноафриканських держав (ECOWAS) узгодили можливий військовий план дій, зокрема, коли і де завдати удару, якщо затриманого президента Мохамеда Базума не буде звільнено та поновлено на посаді до встановленого терміну.

Читайте також: Франція відмовилася виводити своїх військових із Нігеру

 «Перед обличчям загрози втручання, яка стає все більш очевидною... повітряний простір Нігеру закрито з сьогоднішнього дня», — сказав представник хунти в заяві на національному телебаченні в неділю ввечері.

Він сказав, що було попереднє розгортання сил у двох країнах Центральної Африки для підготовки до втручання, але не надав подробиць.

Читайте також: Прем'єр Індії погодився відвідати саміт БРІКС у Південній Африці — Bloomberg

«Збройні сили Нігеру та всі наші сили оборони та безпеки, за підтримки незмінної підтримки нашого народу, готові захищати цілісність нашої території», — сказав він. 
ECOWAS не відповіло на прохання прокоментувати, якими будуть його наступні кроки, або коли саме в неділю закінчується крайній термін. Раніше речник заявив, що він опублікує заяву в кінці дня.