UA / RU
Підтримати ZN.ua

Переважна більшість американців підтримує вікові обмеження для політиків

Громадяни США вважають, що молодші політики працюватимуть ефективніше.

На тлі майбутніх президентських виборів, які відбудуться у США в 2024 році, більшість американців висловили думку про те, що для політиків варто встановити вікові межі, після досягнення яких вони більше не можуть балотуватися на виборні посади. Про це свідчить опитування телеканалу CBS.

За даними джерела, 73% опитаних виступили за введення вікових обмежень для політиків у тій чи іншій формі. Цікаво, що однаково високий показник виявився як серед прихильників демократів (71%) та республіканців (75%), так і серед незалежних виборців (75%). 

Також опитування показало, що ідею вікових обмежень підтримують фактично усі вікові групи американців. Більшість респондентів (40%) вважають, що обрані політики не повинні бути старшими 70 років, 26% — старшими 60 років, 18% — віком 80 років і більше. Менш популярні варіанти обмеження віку — до 50 і 90 років.

Показовим моментом є і те, що американці вважають обрання більшої кількості молоді ефективним чинником для майбутнього держави (47%). Також серед опитаних виявлено високий рівень підтримки жінок-політиків (45%), представників расових груп (41%) та ЛГБТ-спільноти (32%). За обрання більшої кількості людей старшого віку висловилися лише 12%. 

Читайте також: Дипломат пояснив, у чому значущість проміжних виборів до Конгресу США у листопаді

Нагадаємо, що питання вікових обмежень для політиків неодноразово піднімалося як у суспільстві, так і в самих правлячих колах США. Зокрема, після повідомлень про те, що 78-річний Джо Байден знову збирається балотуватися на пост президента у 2024 році, член Демократичної партії Дін Філіпс виступив із заявою, сказавши, що чинний очільник Білого дому повинен «дати дорогу молодим».