UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перестановка на Близькому Сході: прем'єр Ізраїлю легалізував дев'ять поселень на Західному березі Йордану

Яка реакція Європи на відголосок Шестиденної війни 1967 року, що визначила становище в регіоні на десятиліття наперед. 

Прем'єр Ізраїлю легалізував дев'ять поселень на Західному березі Йордану через нещодавні терористичні атаки в Єрусалимі. Про рішення Біньяміна Нетаньяху, яке вже спричинило хвилю нерозуміння в Європі, повідомляє DW

Читайте також: Смерть українки під час теракту в Єрусалимі: ізраїльські ЗМІ назвали ім'я


Натомість Євросоюз закликав уряд країни зупинити будівництво поселень і терміново скасувати це рішення.

"ЄС відкидає це рішення і підтверджує свою позицію про те, що поселення є незаконними відповідно до міжнародного права і що він не визнає жодних змін кордонів 1967 року, крім тих, які були узгоджені сторонами", — йдеться у заяві.

Читайте також: Як відпрацював “Залізний купол”: Ізраїль і палестинські бойовики оголосили перемир'я в Секторі Ґази

Контекст і ретроспектива Шестиденної війни

Нагадаємо, ізраїльські поселення на Західному березі річки Йордан та в секторі Газа створили після 1967 року на територіях, зайнятих Ізраїлем під час Шестиденної війни, яка визначила становище в регіоні на десятиліття наперед. 

Читайте також: ЦАХАЛ атакував Сектор Газа у відповідь на запуск ракет в Ізраїль
Шестиденна війна на Близькому Сході відбулась між Ізраїлем з одного боку та арабською коаліцією Єгиптом , Сирією , Йорданією , Іраком та Алжиром з іншого.  З 5 по 10 червня 1967 року . До кінця травня до коаліції приєдналися Йорданія та Ірак . ВПС Ізраїлю за кілька годин розбила ВПС арабських країн, і далі протягом тижня здобув перемогу над вищезгаданою низкою держав, які залишилися без повітряної підтримки.

Жителями поселень на Західному березі Йордану є громадяни Ізраїлю, в ООН вже роками визначають ці території як окуповані.

Читайте також: Ескалація між Ізраїлем та Палестиною: деталі атаки в Єрусалимі та посилення сил ЦАХАЛу на західному березі Йордану

 Раніше Генасамблея визначила їх для створення арабської держави Палестина.