UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія, Китай та Іран є "новими країнами Осі", які ще більш небезпечні, ніж нацисти в 1939 році — британський генерал

Патрік Сандерс вважає недостатніми витрати на оборону Британії у 2,5%

Cтарший офіцер британської армії, що йде у відставку, закликав Велику Британію і НАТО усвідомити реальну загрозу глобального конфлікту на кшталт Третьої світової війни впродовж п'яти років. Генерал Патрік Сандерс, колишній начальник генерального штабу Британії, наполягає на тому, що в Альянсу є лише час до кінця десятиліття, щоб суттєво переозброїтися, щоб запобігти російському нападу на власну територію, зазначає газета The Times.

Сандерс назвав Росію, Китай та Іран "новими країнами Осі", але стверджував, що вони становлять ще більш смертельну загрозу, ніж нацистський союз у 1939 році, оскільки "вони є більш взаємозалежними й більш узгодженими, ніж були початкові країни Осі". Війна з Росією та її новими союзниками не є неминучою, наполягає Сандерс, але стане більш вірогідною, якщо Велика Британія і НАТО суттєво не переозброяться.

Читайте також: Столтенберг закликав країни НАТО збільшити оборонні витрати

"Більшість оцінок показують, що у нас є десь від п'яти до десяти років до того, як Росія відновить свої сили й буде здатна становити таку ж загрозу, яку вона становила до війни в Україні", — вважає генерал.

Тому, на його думку, Британії слід зробити правильні кроки зараз й усунути прогалини та модернізувати збройні сили. Згідно з оцінкою Сандерса, збройні сили Великої Британії вже недостатньо потужні, щоб повторити вторгнення на південь Іраку, яке вони здійснили у 2003 році, або навіть знову захопити Фолклендські острови, як вони це зробили в 1982 році.

Читайте також: Глава МВС Литви: Фінляндія, Норвегія, Польща та країни Балтії поставлять «стіну дронів» на кордоні з Росією

Сандерс також зробив серйозне попередження про те, наскільки збройні сили зараз здатні захистити Велику Британію від нападу. Він вказує на успішність оборони від терористичних загроз і високу здатність до кіберзахисту порівняно з іншими країнами. Проте він також визнає наявність прогалин у системі оборони та необхідність покращення захисту підводної інфраструктури.

"Як це не дивно, але наша здатність протистояти високоточним ракетам далекого радіусу дії досить слабка. Ми маємо величезну прогалину в протиповітряній обороні. Ми повинні забезпечити захист нашого неба за допомогою більших інвестицій і захистити підводні кабелі, на які ми покладаємось, від російських диверсій", — повідомив Сандерс.

Читайте також: Таємні угоди та "контрабанда": як Британія та її союзники озброюють Україну — The Times

Кір Стармер, новий прем'єр-міністр, пообіцяв збільшити оборонні витрати до 2,5% ВВП, але Сандерс стверджує, що навіть 2,5% занадто мало для того, щоб збройні сили могли впоратися з усіма поточними викликами.

Раніше колишній міністр оборони Британії Грант Шаппс повідомляв, що Велика Британія не намагатиметься переконати Україну відмовитися від частини своєї території та не буде примушувати її до мирного договору з Росією.