UA / RU
Підтримати ZN.ua

Переказала $52 українському фонду: росіяни засудили до 15 років вʼязниці громадянку США

Вирок ухвалював той же суддя, що засудив Гершковича.

Свердловський обласний суд у РФ засудив громадянку Росії та США Ксєнію Кареліну до 12 років колонії у справі про держзраду. За версією ФСБ, 24 лютого 2022 року вона зробила переказ у 52 долари зі свого рахунку у банку США до українського фонду Razom for Ukraine і таким чином нібито фінансувала ЗСУ, повідомляє "Радіо Свобода".

Звинувачення вимагало для підсудної 15 років колонії. Вперше Кареліну затримали у січні 14 діб нібито за дрібне хуліганство. Вже 7 лютого її затримали у кримінальній справі про держзраду. Наступного дня суд відправив її до СІЗО.

Читайте також: Переговори Заходу та РФ щодо обміну ув’язненими тривали понад два роки – Reuters

Адвокат обвинуваченої Міхаіл Мушаілов розповів, що інформацію про транзакцію до українського благодійного фонду спецслужби отримали, перевіривши телефон Кареліної. Вона визнала провину, а її захист має намір частково оскаржити вирок.

Вирок їй ухвалив суддя Андрєй Мінєєв, який раніше засудив американського журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича. Нещодавно той повернувся до США внаслідок масштабного обміну ув'язненими між Росією та Заходом.

Нагадаємо, 1 серпня між Заходом та Росією в Анкарі за посередництва Туреччини відбувся найбільший з часів Холодної війни обмін ув'язненими. Участь в ньому взяли 26 засуджених з семи держав. Серед них — репортер WSJ Еван Гершкович, морпіх Пол Вілан, російський опозиціонер Ілля Яшин та радіожурналістка Алсу Курмашева. Після обміну 13 його учасників повернулися до Німеччини, троє — до США, і десятеро — до Росії.