UA / RU
Підтримати ZN.ua

Переговори щодо Сирії в Женеві припинені

Після ранкової сесії представник сирійської опозиції заявив, що повстанська армія готова зняти облогу, якщо сили президента Асада припинять осаджувати старий центр міста Хомс. Вечірні консультації перенесені.

Женеві скасована вечірня сесія переговорів по врегулюванню Сирії. Як повідомили західним агентствам члени делегації сирійської опозиції, причиною стало категоричну незгоду делегації офіційного Дамаска торкатися питання про перехідному уряді, притому, що необхідність його створення була обумовлена ще на міжнародній конференції з Сирії "Женева-1".

В результаті спецпосланець ООН і ЛАД по Сирії Лахдар Брахімі, який виступає посередником на нинішніх переговорах, скасував вечірні консультації.

Після ранкової сесії представник сирійської опозиції Луе ас-Сафі заявив, що повстанська армія готова зняти облогу з будь-яких населених пунктів, якщо сили президента Башара Асада припинять осаджувати старий центр міста Хомс, який контролює повстанська Вільна сирійська армія.

Дамаск не пропускає гуманітарну допомогу не тільки в Хомс, але і в міста Муадамия, Дума, Ярмук, Млеиха і Барзех. США заявили, що режим Асада лагодить перешкоди переговорів в Женеві.

Напередодні повідомлялося, що сирійська опозиція на "Женеві-2" звернулася до влади з рекомендаціями щодо врегулювання ситуації в країні, наголосивши на важливості прав громадян і необхідності усунути конфесійне вплив у країні. Обидві сторони переговорів знаходяться в різних приміщеннях, в якості посередника виступає Лахдар Брахімі.

Обговорення тривають у швейцарському Монтре з минулої середи, однак, ні влади Сирії, ні опозиція поки не готові піти на компроміс. !zn