UA / RU
Підтримати ZN.ua

Переговори щодо іранської ядерної програми близькі до успішного завершення - Могеріні

Верховний представник ЄС із закордонних справ вірить, що угоду буде підписано.

Міжнародне співтовариство і Іран як ніколи близькі до угоди щодо ядерної програми, заявила 28 березня верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні.

"Ми ніколи не були так близькі до згоди, як в останні тижні", - повідомила Могерини перед переговорами щодо іранської ядерної програми в Лозанні, передає Інтерфакс-Україна.

"У нас залишилися проблеми, над вирішенням яких доведеться попрацювати для досягнення угоди про те, щоб Іран не розробляв ядерну зброю, але міг виконувати свою мирну ядерну програму", - зазначила вона, не розповідаючи журналістам деталі.

"Нас не покидав оптимізм (з приводу результатів переговорів), інакше ми б сюди не приїжджали", - підкреслила вона.

Результати двосторонніх зустрічей дають привід для оптимізму перед зустріччю на рівні міністрів закордонних справ, яка відбудеться в Лозанні 29 березня, повідомила Могеріні.

Читайте також: Сенатори-республіканці зривають угоду Обами з Іраном

Дипломат заявила, що мета ЄС у цих переговорах - "укласти угоду, укласти гарну угоду", яка дозволила б Тегерану продовжувати мирну ядерну програму при забезпеченні стабільності в регіоні.

21 березня, за кілька днів до вирішальних переговорів про ядерну програму Тегерана президент Ірану Хасан Роухані висловив впевненість у можливості врегулювання питань, які залишаються відкритими.

3 березня міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Зариф відкинув пропозицію президента США Барака Обами про заморожування ядерної програми на термін від 10 років.