UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пентагон за наказом Байдена збив нерозпізнаний об'єкт над Аляскою - NYT

Інцидент стався через тиждень після того, як американський винищувач збив китайський аеростат-розвідник над Атлантикою.

Пентагон збив нерозпізнаний об'єкт над Аляскою у п'ятницю за наказом президента США Джо Байдена. Це сталося менш ніж через тиждень після того, як американський винищувач збив китайську повітряну кулю-шпигун, що пролетіла над територією США, повідомляє The New York Times з посиланням на американських чиновників.

Джон Кірбі, прессекретар Білого дому, підтвердив факт збиття на пресконференції у п'ятницю. За його словами, поки не підтверджено, чи був об'єкт повітряною кулею, але він рухався на висоті, яка робила його потенційною загрозою для цивільних літаків. Байден наказав збити невідомий об'єкт з міркувань безпеки, сказав Кірбі.

Читайте також: Економічна залежність Німеччини від Китаю стає небезпечною – Мінфін ФРН

Офіційний представник США сказав, що "немає жодних підтверджених ознак військової загрози" для людей на землі від цього об'єкта. Офіційні особи заявили, що не можуть підтвердити, чи на збитому об'єкті було якесь обладнання для спостереження. Неясно, чи це був об'єкт з іншої держави, чи комерційна / дослідна операція, яка збилася зі шляху.

4 лютого США збили поблизу узбережжя Південної Кароліни китайську повітряну кулю, яка за тиждень пролетіла від Алеутських островів у Тихому океані до атлантичного узбережжя США. Китай заявив, що це був метеозонд. У Пентагоні стверджують, що це була п'ята китайська повітряна куля, помічена над США за останні кілька років.