UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пентагон звинуватив Китай у кібершпигунстві

Пентагон вважає, що Китай використовує промислове і кібершпигунство, щоб отримати технології для військових розробок.

Міністерство оборони США вперше відкрито заявило про причетність Китаю до кібершпигунства. "Протягом 2012 року безліч комп'ютерних мереж по всьому світу, в тому числі ті, що належать уряду США, ставали ціллю атак, і за деякими з них, мабуть, стоять військові і уряд Китаю", - йдеться в доповіді Пентагону.

Злом мереж був направлений на збір розвідданих про економіку і оборону США. Як стверджується, метою хакерів була інформація, яка могла бути використана в інтересах оборонної промисловості Китаю.

В Пекіні на це заявили, що всі звинувачення в їхній бік безпідставні. Представник Народно-визвольної армії Китаю (НВАК) Ван Сіньцзюнь назвав звіт американських спецслужб "безвідповідальним і таким, що завдає шкоди взаємній довірі між двома країнами". Він підкреслив, що стають жертвами хакерів і КНР, і США, тому для боротьби з ними потрібно працювати разом.

США вже давно підозрювали Китай у кібератаках, але ніколи не говорили про це відкрито. У лютому приватна компанія Mandiant оприлюднила доповідь, в якій звинуватила китайську армію у шпигунстві проти США. У ній йшлося, що з 2006 року атак зазнали десятки американських ЗМІ, держустанов і приватних організацій.

Згідно зі звітом, у руки зловмисників потрапили сотні терабайтів даних: документи з деталями важливих угод, креслення, списки контактів і електронні листи. Mandiant поклала провину за злом на "Відділ 61398" - нібито секретний підрозділ Народно-визвольної армії КНР. Експерти стверджують, що атаки на зарубіжні держави відбуваються з відома влади Китаю.

Між тим витрати Китаю на оборону ростуть. Як передає BBC, у березні КНР оголосила про щорічне збільшення оборонного бюджету на 10,4% - до 114 мільярдів доларів. У той же час Пентагон оцінив військові витрати китайців 2012 році між 135 млрд і 215 млрд доларів. !zn

Читайте також:

Хакери запустили через Associated Press "новину" про вибух Білого дому і поранення Обами

Хакер створив програму для Android, що дозволяє викрасти літак

Британського хакера посадили на 3,5 роки за крадіжку квот за Кіотським протоколом