UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пекін суттєво допомагає військовій машині Кремля, натомість отримує секретні технології — Держдеп

Кемпбелл підкреслив, що мова йде не про засоби подвійного призначення.

Китай надає Росії "дуже суттєву" допомогу для зміцнення військової машини Кремля, а натомість Москва передає Пекіну свої секретні військові технології підводних човнів і ракет. Про це заявив заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл, повідомляє Politico.

За його словами, Китай постачає Росії "не засоби подвійного призначення". Він підкреслив, що в основному Пекін надає матеріали, які застосовуються безпосередньо для військової машини Кремля.

"Це складові частини дуже значних зусиль з боку Китаю, спрямованих на підтримку, розбудову та диверсифікацію різних елементів російської військової машини", — заявив Кемпбелл.

Читайте також: Китай у вересні проведе військові навчання з росіянами

Він також додав, що російський та китайський уряди "на найвищому рівні" намагаються приховати таку співпрацю. Кемпбелл наголосив, що росіяни почали надавати Пекін технології, які не хотіли передавати історично. За його словами, це стосується операцій на підводних човнах, аеронавігаційної діяльності, включаючи стелс, а також ракетних можливостей. Заступник держсекретаря наголосив, що нові можливості КНР становлять загрозу не тільки для Сполучених Штатів, але й для Індії, Австралії, Японії та Південної Кореї.

Раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що допомога Пекіна є значним фактором у продовженні російської агресії проти України. За його словами, постійне розпалювання Пекіном війни може негативно вплинути на його інтереси та репутацію.

Водночас у Пекіні відкидають звинувачення у підтримці російської агресії. У липні речник МЗС КНР Лінь Цзянь назвав подібні твердження Альянсу "упередженими, наклепницькими та провокаційними" Він назвав НАТО "пережитком Холодної війни".