UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пашинян допустив, що Вірменія може визнати незалежність Нагірного Карабаху

На тлі загострення збройного конфлікту з Азербайджаном прем'єр-міністр Вірменії зробив резонансну заяву.

Питання про визнання незалежності так званої Нагірно-Карабахської Республіки, що розташовується на території Азербайджану, стоїть на порядку денному уряду Вірменії. Відповідну заяву вірменський прем'єр Нікол Пашинян зробив на тлі загострення військового протистояння з Азербайджаном в неділю, 27 вересня, передає «РБК».

При цьому Пашинян не став стверджувати, що Єреван готовий визнавати НКР, зазначивши, що це питання потрібно «обговорити з народом», а також «зважити всі «за» і «проти».

У ході діалогу з прем'єром депутат парламенту Едмон Марукян заявив: «Вірменія і вірменський народ не мають права відступати. Відступати вже нікуди ».

Відзначимо, що Вірменія, окупувавши Нагірний Карабах, не стала визнавати незалежність так званої НКР. «Визнали» НКР лише невизнані Абхазія, Південна Осетія і Придністров'я - утвеорення, проголошені на підконтрольних Кремлю територіях Грузії і Молдови.

Читайте також: НАТО закликає Вірменію і Азербайджан припинити бойові дії в Карабасі

Нагадаємо, вранці 27 вересня карабахський конфлікт спалахнув з новою силою. Сторони конфлікту - Вірменія і Азербайджан - звинуватили один одного в наступальних діях і ракетному обстрілі житлових кварталів у регіоні Арцах (нинішній Нагорний Карабах і прилеглі території).

Обидві держави оголосили військовий стан, а Вірменія - ще і загальну мобілізацію.

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією почався через Нагірний Карабах у 1988 році, коли населена переважно вірменами Нагірно-Карабахська автономна область заявила про вихід з Азербайджанської РСР. Нагірний Карабах і сім прилеглих до нього районів – 20 відсотків території Азербайджану – перебувають під окупацією збройних сил Вірменії. У травні 1994 року сторони досягли режиму припинення вогню. Територіальний конфлікт не врегульовано донині.