UA / RU
Підтримати ZN.ua

Партія Саакашвілі вибере кандидата в президенти з 4 претендентів

Партія "Єдиний національний рух" вирішила обрати кандидата в президенти за принципом змагання, висунувши на "праймеріз" чотири кандидатури.

Партія нинішнього президента Грузії Михайла Саакашвілі "Єдиний національний рух" визначилася з кандидатами, які візьмуть участь у "праймеріз" для виявлення претендента на посаду президента на майбутніх виборах у жовтні.

Як повідомив у суботу на брифінгу один з лідерів ЕНД Георгій Вашадзе, у "праймеріз" будуть брати участь лідер парламентської меншості, екс-спікер парламенту Грузії Давид Бакрадзе, депутати парламенту Георгій Барамідзе (в колишньому уряді віце-прем'єр, держміністр з питань євроінтеграції), експерт Зураб Джапарідзе і Шота Малашхія (колишній керівник тимчасової парламентської комісії з відновлення територіальної цілісності Грузії).

"Це перший в політичній історії Грузії прецедент, коли партія виявляє кандидата в президенти за принципом змагання. Ми пішли на це, незважаючи на тиск з боку влади, і хочемо започаткувати таку практику демократичної життя", - заявив Вашадзе.

За його словами, для виявлення кандидата в президенти протягом місяця в Грузії пройдуть шість регіональних конференцій-диспутів, перша з яких відбудеться 30 червня в Кутаїсі.

Кандидата в президенти від ЕНД буде названо 30 липня. Паралельно буде йти голосування в онлайн-режимі.

Вибори президента Грузії відбудуться в жовтні. Саакашвілі не має права брати участь у виборах глави держави, оскільки знаходиться на цій посаді два терміни згідно з Конституцією.

На даний момент відомі чотири кандидати на пост президента країни: від керівної коаліції "Грузинська мрія" - віце-прем'єр, міністр освіти і науки Георгій Маргвелашвілі, від лейбористської партії Грузії - її лідер Шалва Нателашвілі, від партії "Демократичний рух - єдина Грузія" - її керівник, екс-спікер парламенту Ніно Бурджанадзе, від НВО "ЄС-грузинсько-абхазько-осетинське міжнародний рух за мир, демократію і розвиток" - її президент, професор Нестан Кіртадзе.

Нагадаємо, фракція партії президента Грузії Михайла Саакашвілі "Єдиний національний рух" повідомила про початок політичного бойкоту парламенту через арешт чотирьох чиновників мерії столиці Тбілісі, членів цієї партії.