UA / RU
Підтримати ZN.ua

Парламент Нідерландів дав уряду більше часу на пошуки рішення щодо угоди ЄС з Україною

Правляча коаліція у парламенті перемогла у відповідному голосуванні з невеликим відривом у п'ять голосів.

Депутати парламенту Нідерландів підтримали рішення дати уряду більше часу на пошуки виходу із ситуації, яка склалася після референдуму щодо ратифікації угоди про асоціацію між ЄС і Україною.

Як повідомляє нідерландське видання Handelsblad NRC, Соціалістична партія закликала уряд негайно відкликати свою підтримку українсько-європейській угоді. Таку ж позицію зайняли більшість опозиційних депутатів.

Однак дві коаліційні партії проголосували на підтримку уряду, давши 76 голосів проти опозиційного 71. Минулого тижня прем'єр-міністр Марк Рютте пояснив під час виступу перед парламентарями, що у нього немає жодних шансів добитися від Брюсселя поступок, якщо Нідерланди формально відкличуть свою підтримку угоди. Опозиція тим часом вимагає від прем'єра поважати результати референдуму попри його консультативний характер. Сам Рютте вже заявив, що проігнорувати результати голосування – це не вихід. Тому він попросив кілька місяців у парламенту на пошук рішення, яке буде задовольняти усі сторони.

Раніше прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, уряд починає переговори з країнами Євросоюзу щодо внесення змін в угоду про асоціацію з Україною. За словами Рютте, влада має намір обговорити угоду в ЄС і внести в нього зміни згідно з побажаннями тих, хто голосував проти".

Напередодні були оголошені офіційні результати референдуму щодо асоціацію ЄС і України. Згідно з ними, явка склала 32,28%, перевищивши необхідні 30%, щоб референдум був визнаний таким, що відбувся. Проти ратифікації проголосували 2,5 млн осіб або 61% виборців, за – 1,6 млн осіб або 38,21% виборців.

Після оголошення перших результатів, прем'єр-міністр Марк Рютте заявив про неможливість продовжувати ратифікацію асоціації.