UA / RU
Підтримати ZN.ua

Папа Римський вибачився перед православними

Глава католицької церкви продовжив зближення церков розпочате Іоаном Павлом ІІ.

Папа Римський Франциск під час свого візиту до Греції провів зустріч із Блаженнішим Ієронімом II, архієпископом Афін та всієї Еллади. Під час спілкування Папа вибачився у православних за всі помилки та дії представників католицької церкви, про це повідомляє Vatican News.

У своєму зверненні Франциск акцентував увагу на зближенні церков та всепрощенні.

“Історія має свій тягар, і сьогодні я відчуваю необхідність звернутися з проханням про прощення, звернене до Бога і братів, за помилки, вчинені багатьма католиками. Однак джерелом великого задоволення є впевненість у тому, що наше коріння — апостольське, і що незважаючи на помилки минулого, Божа рослина росте і приносить плоди", — сказав понтифік.

Раніше, попередник Франциска Іоанн Павло II під час папського візиту до Греції в 2001 році вже вибачався "за всі минулі та нинішні справи, коли сини та дочки католицької церкви грішили проти православних братів і сестер".

Франциск продовжив курс на зближення з православними, прокладений Іоаном Павлом II, віднесений Ватиканом до ліку святих у 2014 році.

“Ми не можемо засвідчити Євангельську згоду, якщо ми, християни, як і раніше, розділені, не можемо нести любов Христа, яка об'єднує людей, коли ми не об'єдналися один з одним. Святий Дух закликав нас до братерства, і тому не слід боятися один одного, треба допомагаючи один одному поклонятися Богові і служити своєму ближньому”, — зазначив глава Ватикану.

Під час візиту до Ватикану у лютому 2020 року президент Володимир Зеленський запросив понтифіка в Україну.

Читайте також: Папа Римський створив комітет допомоги українцям, потерпілим від війни в Донбасі

Під час Київського безпекового форуму глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав повідомив про майбутній візит Папи Римського в Україну.