UA / RU
Підтримати ZN.ua

Папа Римський Іоанн Павло II знав про звинувачення в розбещенні проти екскардинала ще 20 років тому - WP

Кардинала МакКерріка позбавили сану торік після того, як стало відомо про жорстоке поводження з неповнолітніми

У звіті Ватикану, присвяченому кар'єрі Теодора МакКерріка, йдеться, що Папа Іван Павло II знав про те, що тодішній єпископ спить з молодими людьми, проте вирішив призначити МакКерріка на нові й впливові посади в церкві, пише американська газета The Washington Post.

Надаючи безпрецедентні подробиці великого випадку зловживань, звіт Ватикану показує, як Католицька церква знову і знову отримувала підказки про проступки МакКерріка з молодими людьми, але або відхиляла їх як необгрунтовані, або воліла прислухатися до самого МакКерріка.

МакКерріка позбавили сану минулого року після того, як стало відомо про жорстоке поводження з неповнолітніми. У 2000 році він написав лист особистому секретареві Іоанна Павла II, в якому сказав, що у нього ніколи не було сексуальних відносин з ким-небудь. Кілька місяців по тому нині святий понтифік призначив МакКерріка архієпископом Вашингтона.

В ході встановлення фактів до цього призначення Ватикан каже, що його ввели в оману кілька єпископів США, які не розкрили того, що їм було відомо про МакКерріка. Вони сказали, що МакКеррік спав з молодими людьми, але не вказали з упевненістю, що МакКеррік брав участь в сексуальних домаганнях.

Звіт, опублікований через два роки після того, як Папа Франциск санкціонував внутрішнє розслідування того, як МакКеррік отримав владу і престиж в церкві, навіть попри чутки - а іноді й письмові докази - про його проступки.

Католики сподівалися, що в доповіді будуть розглянуті питання про масштаби безкарності та приховування одного з найгучніших випадків зловживань в сучасній історії церкви. Цей звіт є перевіркою того, чи готова церква після багатьох років обіцянок поліпшити прозорість, надати подробиці про свою внутрішню роботу і про невдачі людей, які перебувають при владі, пише газета.

Тільки у 2018 році МакКеррік був офіційно відсторонений після того, як єпархія Нью-Йорка публічно оприлюднила достовірні звинувачення в жорстокому поводженні з неповнолітніми, які стосуються 1970-х років. Незабаром виступили інші семінаристи, описали, як МакКеррік змусив їх спати разом в пляжному будиночку на вихідні.

МакКеррік був призначений кардиналом Іоанном Павлом II, і деякі офіційні особи Ватикану приготувалися до того, що звіт може заплямувати репутацію його понтифікату.

МакКарріка позбавили сану торік, що стало історичним покаранням для кардинала.