UA / RU
Підтримати ZN.ua

Папа Франциск розглядає зустріч на Близькому Сході із патр. Кирилом

Питання про можливий візит понтифіка до Києва наразі “зависло в повітрі”. А коментуючи свою нещодавню розмову з Путіним та те, що сказав би йому сьогодні, папа зазначив, що будь-якій війні притаманний “каїністичний дух ”.

Під час останньої розмови з пресою, коментуючи масові вбивства мирного населення під Києвом, папа Франциск підтвердив готовність приїхати в Україну. Та дав зрозуміти, що не впевнений, чи це питання зараз на часі, пише католицьке видання Avvenire. 

"Спитали, чи планується поїздка в Україну, я сказав: це питання – на столі. Але я не знаю, чи можна це зробити зараз, чи зручно це робити, чи це на краще і чи треба це робити. Все це в повітрі". 

Водночас він уточнив, що також роздумує над можливістю зустрітися з патріархом московським Кирилом.

“Потім деякий час думав про зустріч з Патріархом Кирилом і ми працюємо, є думка, що зустріч може відбутися на Близькому Сході», - висловився папа про потенційну зустріч.

Останній, нагадаємо, днями вкотре відзначився новими заявами про “спасительну місію на території Русі”. Це трапилося, під час привітання самопроголошеного президента Білорусі  Олександра Лукашенка з днем єднання народів Білорусі та Росії.

Під час останньої публічної розмови, відповідаючи на питання про те, що сказав би Володимиру Путіну сьогодні, папа римський не дав прямої відповіді. Але зазначив, що всім війнам притаманний “каїністичний дух”.

«… Не випадково на початку війни присутній каїністичний дух. Скажу вам дещо особисте: коли я поїхав до Редіпулії і побачив імена, я гірко заплакав. (У Редіпулії зберігаються останки 100 187 італійських солдатів, загиблих між 1915 і 1917 роками – ред.) Через два-три роки я поїхав до Анціо, побачив імена хлопців, усі молоді. Під час вшанування висадки в Нормандії я не пам’ятаю, щоб хтось пам’ятав 30 000 хлопців, які залишилися мертвими на пляжах. Молодість не має значення?”.

Читайте також: "Маленькі діти помирають щодня": Зінченко закликав світову спільноту зупинити Путіна

Нагадаємо, вчора з Київщини вже вивезено 410 тіл вбитих місцевих мешканців. Мер Бучі Анатолій Федорук повідомив про сотні загиблих городян після визволення міста від російських військових.

"У Бучі ми вже поховали 280 людей у братських могилах", - заявив він.

Голова міста уточнив, що вулиці «завалені трупами». Тіла мертвих розкидані на декількасот метрів. Всі загиблі – у цивільному одязі, деякі з них зафіксовані на фото біля автівок чи велосипедів, деякі – лежать просто на тротуарі.