UA / RU
Підтримати ZN.ua

Папа Франциск привітав Байдена з перемогою

Папа Римський висловив Байдену «благословення і вітання».

Папа Франциск в телефонній розмові з Джо Байденом у четвер висловив «благословення і вітання» обраному президенту США з його перемогою, йдеться в заяві перехідної групи демократів.

77-річний колишній віце-президент Байден - другий католик, обраний на пост президента США після Джона Кеннеді в 1960 році.

«Обраний президент подякував Його Святості за благословення і вітання та зазначив свою вдячність Його Святості за його лідерство в просуванні миру, примирення і спільних зв'язків людства в усьому світі», - йдеться в тексті звернення, наданого офісом Байдена.

Байден висловив бажання працювати разом на основі загальної віри в гідність і рівність всього людства з таких питань, як турбота про маргіналізованих і бідних, подолання кризи зміни клімату, а також вітання і інтеграція іммігрантів і біженців в наші спільноти".

Під час запеклої кампанії 2020 року проти президента Дональда Трампа Байден цитував Папу Іоанна Павла II, часто посилався на свої ірландські католицькі коріння і пообіцяв «відновити душу Америки» після чотирьох років озлоблення.

Читайте також: Відмова адміністрації Трампа від співпраці стане серйозною перешкодою для Байдена — The Washington Post

Він також регулярно носив чотки, які належали його покійному синові Бо Байдену.

У самого Папи Франциска були натягнуті відносини з Трампом. На початку 2019 року він назвав проект стіни Трампа на кордоні США і Мексики "божевіллям".

У лютому 2016 року, коли Трамп домагався висунення від республіканців, Папа здійснив фурор, коли під час візиту в Мексику сказав, що той, хто думає про будівництво стін замість мостів, «не є християнином».

Тоді Трамп відповів уїдливою заявою: «Для релігійного лідера ганебно ставити під сумнів віру людини».

У 2015 році Папа зустрівся з тодішнім віце-президентом Байденом у Вашингтоні, коли Френсіс виступив в Капітолії США на спільному засіданні Конгресу.