UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пандемія все ще набирає оберти в більшій частині світу - The Economist

Але країни можуть зробити багато чого, щоб приборкати ці спалахи коронавірусу.

Як запобігти новим спалахам? Як відкрити бізнес в епоху соціального дистанціювання? Як оживити економіку, що піддається ризику? Ці питання хвилюють більшу частину багатого світу, де перша хвиля COVID-19, на щастя, убуває. Але в інших місцях пандемія, як і раніше, далека від будь-якого рубежу. У Бразилії близько 25,000 нових підтверджених випадків в день, більше, ніж у Сполучених Штатах. Росія та Індія знаходяться поруч, з 8,000 або близько того випадками в день. У цілому, на частку більш бідних країн припадає близько трьох чвертей від приблизно 100 тисяч нових випадків COVID-19, що виявляються щодня у всьому світі, пише The Economist.

Ці цифри викликають тривогу, особливо тому, що вони серйозно занижені. В бідніших країнах, як правило, проводиться менше тестів, ніж у більш багатих, тому в них не враховується велика частина заражень і смертей. Випадкове тестування в пакистанському місті Лахор дозволяє припустити, що за офіційними підрахунками в 25 випадках реєструється тільки один випадок. Багато урядів неохоче говорять, наскільки швидко вірус поширюється у них. Спочатку Росія стверджувала, що в квітні від цієї хвороби померло тільки 600 москвичів, але число смертей в місті, що перевищує середній показник за місяць, було в три рази більше. А деякі країни дуже хаотичні і жорстокі. На цьому тижні ООН підняла тривогу з приводу Ємену, де коронавірус, здається, бушує на території, що оспорюється двома воюючими урядами країни.

В самих тривожних країнах, багато хто живуть рука об руку. Їх уряди, як правило, не мають багато грошей. Це спонукало владу послабити введені ними обмеження, з тим врятувати своїх громадян від розорення. Наприклад, Індія зняла обмежувальні заходи з 1 червня, в той час як число щоденних заражень досягло нового рекорду. Мексика оголосила, що вона відкриється для туризму 8 червня. А другорядні підприємства були знову відкриті в Ріо-де-Жанейро, другому за величиною місті Бразилії.

Коли спалахи досить великі, щоб зруйнувати системи охорони здоров'я, смертельні випадки зростають, оскільки навіть випадки, коли можна вилікувати хворого, вони стають смертельними. У бідних країнах менше лікарень та лікарів. Також менше необхідних медичних комплектів, від вентиляторів до одноразових рукавичок і халатів. Це може призвести до жахливих сцен, подібних тим, які спостерігалися у квітні в Гуаякілі, Еквадорі, коли закінчилися труни і тіла залишали на вулицях.

Навіть бідні країни можуть багато зробити, щоб уникнути такого результату. Як виявилось, довготривалі обмежувальні заходи, продиктовані згори, як правило, важко піддаються примусовому виконанню і призводять до катастрофічних наслідків для економіки та загального стану здоров'я людей. Але основні кампанії громадського здоров'я, в ідеалі в руках сільських рад, клінік первинної медико-санітарної допомоги і т. д., можуть сприяти таким практикам, як миття рук, носіння масок і соціальному дистанціюванню. Вони можуть організувати ізоляцію для людей з симптомами і добиватися таких зручностей, як чиста вода. Навіть у місцях, де важко повністю заборонити виходити на вулиці, уряди можуть заборонити проведення великих зібрань в обмеженому просторі, будь то спортивні стадіони або церкви. І як тільки для будь-якої країни стане ясно, наскільки смертоносний неконтрольований спалах, інстинкт самозбереження буде спонукати людей ізолювати себе, сповільнюючи поширення COVID-19.

Більш багаті країни можуть зробити більше, щоб допомогти. У деяких постраждалих місцях потрібні пожертви простих речей, таких як набори для тестування і захисне спорядження. Іншим знадобиться полегшення тягаря заборгованості, щоб звільнити гроші для боротьби з хворобою. Гуманітарна допомога потерпілим від війни країнам і біженцям, є ще більш нагальною, ніж зазвичай. Більше того, уряди що підтримують протиборчі сторони в громадянських війнах в таких місцях, як Афганістан і Ємен, можуть закликати своїх довірених осіб оголосити тимчасове перемир'я, щоб хоч трохи допомогти постраждалим регіонам. Спалахи коронавірусу є досить смертоносними без додаткового "зброї і бомб".

Читайте також: У ЗСУ зафіксували першу смерть від коронавірусу

Раніше повідомлялося, що від коронавіруса в Європі могло померти понад 3 млн осіб - допоміг карантин. Всього кількість інфікованих у цьому регіоні могла б становити від 12 до 15 млн осіб.

Нагадаємо, що назріває міжнародний скандал. Петиція за відставку голови ВООЗ швидко набрала мільйон голосів, оскільки ВООЗ вибудовувала політику дослідження COVID-19 на основі сумнівних даних.