UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пандемія може спричинити «розпад» Британії — The Guardian

Наразі близько 50% жителів Шотландії підтримують ідею незалежності.

COVID-19 - чудовий «підсилювач». У більшості країн, куди «сягнула» пандемія, вона змогла яскраво підкреслити будь-які проблеми, розбіжності та напругу, якої б «сфери» вони не стосувалися. Расова чи гендерна нерівність, нерівність між бідними і багатими, навіть територіальні проблеми в деяких країнах – все це почало виходити на передній план «завдяки» коронавірусу, пише британська газета The Guardian.

Brexit і пандемія також «сприяють» розпаду Великої Британії, адже деякі частини Сполученого Королівства вже мають «приховане» бажання отримати незалежність від Англії.

Для прикладу, Шотландія вже досить давно «натякає» на бажання відділитися від Сполученого Королівства. Адже, останнім часом, опитування свідчать, що близько 50% жителів Шотландії підтримують ідею незалежності від Англії.

Багато шотландців вважають, що уряд прем’єр-міністра Бориса Джонсона не може впоратися з економічною кризою, та зовсім не контролює ситуацію з коронавірусом, до того ж, Brexit також підштовхнув жителів Шотландії до думки, що незалежність стане найкращим варіантом для їхньої країни.

Вибори до парламенту Шотландії відбудуться в травні 2021 року. Уряд Джонсона все ще наполягає на тому, що не буде підтримувати черговий референдум про незалежність Шотландії.

Але нинішня ситуація, схоже, лише підсилює «тріщину», яка виникла внаслідок результатів референдуму в 2014 році.

Для жителів Шотландії незалежність свідчить про нові перспективи, які допоможуть уникнути наслідків помилок британського уряду та негативного впливу Brexit. Останнім часом, політика уряду Джонсона лише посилює бажання шотландців здобути незалежність, а пандемія COVID-19 своєю чергою «дестабілізує ситуацію», резюмує газета.

Читайте також: Британія підпише першу торговельну угоду з Японією після Brexit — FT

Раніше повідомлялося, що Шотландія сьогодні проголосувала б за незалежність на референдумі.