UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пан Гі Мун назвав Паризьку угоду щодо клімату медичною страховкою для планети

Вирішення проблеми зміни клімату є визначальним завданням нашої епохи, вважає генсек ООН.

Паризька угода щодо клімату - тріумф для народів, навколишнього середовища та багатосторонності. Вона являє собою свого роду медичну страховку для всієї планети, написав генеральний секретар ООН Пан Гі Мун у своїй колонці для DT.UA.

Як зазначив генсек ООН, вперше всі країни світу зобов'язалися обмежувати свої викиди, нарощувати потенціал протидії лихам і вживати заходів щодо вирішення проблеми зміни клімату на міжнародному і національному рівнях.

"Перемога в Парижі ознаменувала собою закінчення примітного року. Усі події цього року - від прийняття Синдайської рамкової програми зі зниження ризику лих до Аддис-Абебської програми дій з фінансування розвитку, від проведення історичного саміту зі сталого розвитку в Нью-Йорку до Конференції щодо клімату в Парижі - показали, що Організація Об'єднаних Націй здатна народжувати надії і заліковувати рани", - наголосив Пан Гі Мун.

Генсек ООН нагадав, що в даний час ці національні цільові показники вже дозволили істотно скоротити обсяги викидів. " Разом з тим у сукупності вони як і раніше не дозволяють забезпечити зниження показника підвищення температури нижче неприйнятно небезпечного рівня у 3 градуси Цельсія. Саме тому в Парижі країни зобов'язалися починаючи з 2018 року раз на п'ять років переглядати свої національні плани за рішенням проблеми зміни клімату", - написав він.

"Зараз, коли Паризька угода вже підписана, ми маємо негайно взятися за питання її виконання. Вирішення проблеми зміни клімату означає сприяння здійсненню Порядку денного в галузі сталого розвитку на період до 2030 року. Паризька угода позитивно позначиться на досягненні всіх цілей в галузі сталого розвитку. Ми входимо в епоху нових можливостей", - наголосив він.

Читайте також: Канадський фотограф зробив серію знімків про загрозу кліматичних змін

12 грудня, після двох тижнів учасники переговорного процесу кліматичного саміту ООН у Парижі взяли підсумкову кліматичну угоду, яка має прийти на зміну Кіотському протоколу. Підсумковий документ визначає обсяги викидів парникових газів після 2020 року, а також заходи щодо запобігання зміни клімату.

Докладніше читайте в колонці генерального секретаря ООН Пан Гі Муна в "Дзеркалі тижня. Україна".