UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пакт "Молотова-Ріббентропа" є злочином Сталіна - директор Держархіву РФ

Напередодні ювілею закінчення Другої світової війни в Держархіві РФ розповіли про передвоєнних помилки керівництва СРСР.

Директор Держархіву РФ Сергій Мироненко заявив, що СРСР, виконуючи положення пакту "Молотова-Ріббентропа", зміцнював армію нацистської Німеччини.

"Ось і постачав Радянський Союз у Німеччину зерно, м'ясо, молоко та іншу сільгосппродукцію. Постачали нафту, завдяки чому Німеччина забезпечувала пальним танки. До 22 червня включно з СРСР йшли ешелони з рідкісноземельними елементами. ... Пакт Молотова--Ріббентропа - це стратегічна помилка, якщо не сказати злочин радянського керівництва й особисто товариша Сталіна", - сказав Мироненко.

Також директор Держархіву РФ зазначив, що внаслідок пакту "Молотова-Ріббентропа" СРСР одержав спільний кордон з Німеччиною, а незалежні Латвія, Литва, Естонія і Польща могли б запобігти "раптовому нападу" Гітлера на Радянський Союз.

Крім цього, Сергій Мироненко стверджує, що Сталіну була відома точна дата нападу нацистської Німеччини на Радянський Союз.

"Про точну дату нападу - 22 червня - повідомляли багато агентів: документи з цього приводу розсекречені, - сказав Мироненко. - Збереглося в архівах донесення Йосипу Сталіну, яке направив йому нарком держбезпеки Всеволод Меркулов. Нарком назвав дату, пославшись на повідомлення інформатора - нашого агента в штабі люфтваффе. І Сталін власноручно накладає резолюцію: "Можете надіслати ваш джерело до *** матері. Це не джерело, а дезінформатор"".

Директор Держархіву РФ підкреслив елемент штучності в конструюванні Москвою історичних міфів про Другу світову війну на прикладі "28 панфіловців".

"Бій з німецькими танками в тому районі був, як це випливає з матеріалів розслідування. Тільки бився з танками весь полк, загинуло понад 100 осіб. Але героями стали "28 панфіловців", про героїзм яких полкові командири дізналися з газетного нарису. Біда радянського ладу в тому і полягала, що вигадані герої були набагато важливіше реальних", - повідомив Мироненко.

У цьому році з-за розв'язування Кремлем військового конфлікту в Донбасі багато світові лідери відмовилися їхати в Росію 9 травня на військовий парад з нагоди 70-річчя закінчення Другої світової війни.

Читайте також: В Україні відкриють архіви репресивних органів часів СРСР

Так не приїдуть до Москви 9 травня президент США Барак Обама, канцлер ФРН Ангела Меркель, прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон, голова Європейської ради Дональд Туск, президенти Ізраїлю, Польщі, Словенії, Словаччини, Грузії, Молдови та Болгарії, прем'єр Японії, офіційні особи Норвегії.