UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пакистан вимагає від США негайно припинити атаки безпілотників

Удари американських безпілотників порушують суверенітет Пакистану, заявив представник країни у РБ ООН і закликав США терміново припинити атаки і провести діалог для вирішення цієї проблеми.

Постійний представник Пакистану у Раді Безпеки ООН Масуд Хан закликав США негайно припинити удари американських безпілотників, яких вони завдають по північно-західним районам країни.

"Удари безпілотників порушують наш суверенітет, міжнародне право, в тому числі права людини та гуманітарне право, призводять до людських жертв і підривають зусилля щодо спільної боротьби з тероризмом. Ми закликаємо до припинення атак. Необхідний терміновий та інтенсивний діалог, щоб вирішити цю проблему", - заявив Хан.

Рішення підняти питання про удари безпілотників було прийнято раніше на загальнопартійній конференції, в якій взяли участь представники найважливіших політичних сил Пакистану.

У червні пакистанський прем'єр-міністр Наваз Шаріф закликав США припинити удари безпілотників по цілям на північному заході Пакистану, під час яких гине значна кількість мирних жителів.

У травні верховний суд пакистанського міста Пешавар постановив, що атаки безпілотників у країні "нелюдські" і "порушують статут ООН", і наказав пакистанському МЗС винести на розгляд організації резолюцію проти ударів безпілотників.

6 вересня безпілотник США знищив у північно-західній пакистанській Зоні племен одного з лідерів ісламістського угруповання "Хаккані". В той же день МЗС Пакистану заявив, що "односторонні удари безпілотників є порушенням суверенітету і територіальної цілісності Пакистану".

Відомство відзначило, що ці нальоти "контрпродуктивні, призводять до загибелі мирних жителів, створюють небезпечні прецеденти у міждержавних відносинах".

За даними британської некомерційної організації "Бюро розслідувальної журналістики", в результаті атак безпілотників у Пакистані з 2004 по 2013 роки загинули від 2,6 тисячі до 3,4 тисячі осіб, з яких від 470 до 890 - мирні жителі. !zn

Читайте також:

ООН перевірить законність використання безпілотників

Влада США вперше зізналася у вбивстві власних громадян за кордоном

Обама оголосив про завершення "глобальної війни" з тероризмом