UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пакистан не буде приймати обмеження на використання тактичної ядерної зброї

Пакистан бачить в тактичній ядерній зброї фактор стримування Індії.

У середу, 21 жовтня, прем'єр-міністр Пакистану Наваз Шаріф повідомив президенту США Бараку Обамі, що Ісламабад не буде приймати обмеження на використання тактичної ядерної зброї, передає з посиланням на пакистанських чиновників Reuters.

Пакистан наполягає, що дана зброя є фактором стримування його сусіда – Індії, яка так само є ядерною державою. У свою чергу, США стурбовані, що малий розмір тактичних ядерних зарядів робить привабливим їхнє використання в конвенціональній війні.

"Ядерна програма Пакистану орієнтована на Індію. І тактичну ядерну зброю значно знижує ймовірність війни. Ніхто не може диктувати, яку зброю ми будемо виготовляти або використовувати", - сказав один з пакистанських чиновників, який обізнаний у сфері ядерної програми Ісламабаду.

Раніше Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем миру SIPRI повідомив, що кількість ядерної зброї у світі повільно продовжує скорочуватися і одночасно вона модернізується.

За станом на початок 2015 року в розпорядженні дев'яти країн - США, Росії, Великобританії, Франції, Китаю, Індії, Пакистану, Ізраїлю та Північної Кореї - знаходилося в цілому близько 15 850 одиниць ядерної зброї. В SIPRI підкреслили, що Індія та Пакистан здійснюють нарощування свого ядерного потенціалу.