UA / RU
Підтримати ZN.ua

Остін скасував угоду про визнання провини трьох обвинувачених в організації терактів 11 вересня

За даними ЗМІ, угоди передбачали скасування смертної кари для обвинувачених.

Міністр оборони США Ллойд Остін скасував угоду про визнання провини обвинувачених в організації терактів 11 вересня 2001 року, пише АР. Очільник Пентагону прийняв таке рішення через два дні після того, як військова комісія в Гуантанамо оголосила, що офіційна особа, призначена для нагляду за військовим трибуналом, бригадний генерал у відставці Сьюзан Ескальє, уклала угоду про визнання вини з Халідом Шейхом Мохаммедом і двома обвинуваченими співучасниками Валідом бін Атташем і Мустафою аль-Хаусаві.

У листах, надісланих сім'ям майже 3000 людей, загиблих під час нападів «Аль-Каїди», йдеться, що угода про визнання вини передбачає, що ці троє відбуватимуть щонайбільше довічне ув'язнення. Своєю чергою Reuters з посиланням на американського чиновника писало, угоди про визнання вини майже напевно передбачили скасування смертної кари.

Деякі сім'ї жертв нападу засудили угоду за те, що вона відрізала будь-яку можливість повноцінного судового розгляду і можливих смертних вироків. Також різко критикували угоди багато законодавців-республіканців, у тому числі спікер Палати представників Майк Джонсон і лідер меншості в Сенаті Мітч Макконнелл.

Читайте також: США після теракту 11 вересня "забули" про ХАМАС. Вашингтон займався полюванням на ватажків "Аль-Каїди" та ІД — WSJ

«Я визначив, що, зважаючи на важливість рішення про укладення досудових угод з обвинуваченими у вищезгаданій справі, відповідальність за таке рішення повинна покладатися на мене як на вищий орган скликання відповідно до Закону про військові комісії від 2009 року», – написав Остін у службовій записці і анулював дозвіл Ескальє.

Мохаммед є найвідомішим ув'язненим ізолятора у Гуантанамо, який 2002 року створили за наказом тодішнього президента США Джорджа Буша для розміщення іноземних підозрюваних бойовиків після нападів на Сполучені Штати 11 вересня 2001 року.

Мохаммеда звинувачують в організації змови, аби направити викрадений комерційний пасажирський літак до Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку та до Пентагону. Атаки 11 вересня вбили майже 3 тисячі людей і втягнули Сполучені Штати у війну в Афганістані, яка тривала два десятиліття.

Читайте також: Після терактів 11 вересня Америка показала свій національний характер – Байден

Мохаммеда та Хавсаві затримали у Пакистані в березні 2003 року та до переведення на військово-морську базу США в Гуантанамо у вересні 2006 утримували в таємних в'язницях ЦРУ. До того часу слідчі агентства роками тримали їх без зв’язку з зовнішнім світом і катували, зокрема 183 рази піддавши Мохаммеда так званій «водяній дошці» –  катуванню, під час якого воду ллють на тканину, що закриває обличчя та дихальні шляхи знерухомленого полоненого, що викликає у людини відчуття, що він тоне.

Через факти тортур справа застрягла у більш ніж десятирічному досудовому провадженні, яке зосереджувалося на питанні про те, чи тортури, яким вони піддавалися у секретних в'язницях ЦРУ, «забруднили» докази проти них.