UA / RU
Підтримати ZN.ua

Організація ісламського співробітництва проведе екстрене засідання через Єрусалим

Туреччини та арабських країнах тривають протести проти рішення Трампа визнати Єрусалим столицею Ізраїлю.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган ініціював екстрене засідання представників держав-членів Організації ісламського співробітництва (ОІС) у зв'язку з рішенням президента США Дональда Трампа визнати Єрусалим столицею Ізраїлю і перенести туди посольство, яке знаходиться в Тель-Авіві.

Засідання відбудеться у середу, 13 грудня, в Анкарі, повідомив глава прес-служби турецького президента Ібрагім Калін в неділю, передає Front News.

"Мета зустрічі - обговорити намір США визнати Єрусалим столицею Ізраїлю", - пояснив він.

Президент Лівану Мішель Ау під час телефонної розмови з Ердоганом підтвердив свою участь у саміті ОІС в Анкарі.

Членами ОІС є 57 держав, штаб-квартира розташована в Саудівській Аравії.

Тим часом, у Туреччині, Пакистані, Єгипті, Йорданії, Тунісі, Алжирі, Лівані, Марокко, Сирії, а також в Палестинській автономії тривають протести проти визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю.

Як повідомлялося, президент США Дональд Трамп оголосив про рішення визнати Єрусалим столицею Ізраїлю. У середу, 6 грудня, американський президент доручив Державному департаменту почати роботу по перенесенню посольства з Тель-Авіва до Єрусалиму.

Ліга арабських держав закликала США скасувати це рішення, так як воно спровокує ескалацію насильства в Близькосхідному регіоні.

США також розкритикували члени Ради Безпеки ООН.

Палестинське угруповання "Хамас" закликала до повстання після рішення США по Єрусалиму. У відповідь армія Ізраїлю вирішила збільшити свою присутність на західному березі Йордану, відправивши туди кілька додаткових батальйонів.

Під час зіткнень між палестинцями та ізраїльськими силами поліції в Єрусалимі, на Західному березі Йордану і в секторі Газа через рішення Трампа постраждали вже понад 700 осіб.

Детальніше про рішення американського президента щодо Єрусалиму та його наслідки для США читайте у статті політолога Віктора Каспрука "Столичне питання" для тижневика "Дзеркало тижня. Україна".