UA / RU
Підтримати ZN.ua

Орбан підтвердив, що Угорщина готова підтримати кандидатуру Рютте на посаду генсека НАТО

Віктор Орбан особисто зустрівся з Марком Рютте.

Марк Рютте (зліва) та Віктор Орбан (справа)

Марк Рютте (зліва) та Віктор Орбан (справа)

Після тривалого блокування Будапештом обрання нового генсека НАТО прем’єр-міністр Угорщини офіційно підтвердив, що його країна готова підтримати кандидатуру Марка Рютте. Про це Орбан повідомив у соцмережі Х після переговорів з Рютте.

Зокрема, угорський прем’єр згадав про раніші домовленості зі Столтенбергом. Вони передбачають, що «жоден угорський контингент не братиме участі в діяльності НАТО в Україні та жодні угорські кошти не будуть використовуватися для їх підтримки». За словами Орбана, наступним кроком Угорщини було переконатися, що ця угода «витримає випробування часом».

«Після вчорашньої зустрічі в Брюсселі прем'єр-міністр Марк Рютте підтвердив, що він повністю підтримує цю угоду і буде продовжувати це робити, якщо стане наступним генеральним секретарем НАТО. У світлі його обіцянки Угорщина готова підтримати кандидатуру прем'єр-міністра Рютте на посаду генерального секретаря НАТО», – написав Орбан.

Читайте також: Рютте про посаду генсека НАТО: "Я, безумовно, оптиміст, але це ще не остаточно"

За словами угорця, Рютте також запевнив, що його метою на посаді генсека НАТО буде ставитися до всіх членів Альянсу з однаковим рівнем розуміння та поваги.

Термін повноважень Столтенберга закінчується 1 жовтня після десяти років роботи на посаді. Його мандат продовжувався тричі, в тому числі для того, щоб зберегти в НАТО стабільність на тлі війни Росії проти України. 

Сам Столтенберг назвав Рютте «дуже сильним кандидатом» на посаду генсека НАТО. Чинний очільник Альянсу переконаний, що до обрання його наступника лишилося недовго.