UA / RU
Підтримати ZN.ua

Опубліковано звіт про масові випадки педофілії в католицькій церкві Франції

Причетні близько 3 тисячі священників

З 1950 року у Франції близько 216 тисяч дітей стали жертвами сексуального насильства з боку духовенства. Про це йдеться в звіті, оприлюдненому сьогодні. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Вказується, що більшість жертв — хлопчики, багато хто з них у віці від 10 до 13 років.

З 115 тисяч католицьких священників, які служили у Франції з 1950 року по теперішній час, до сексуального насильства причетні від 2900 до 3200 осіб.

У той же час відзначається, що число жертв насильства при подальшому розслідуванні може зрости, якщо врахувати випадки зловживань з боку так званих "мирян" церкви, якими є, наприклад, вчителі в католицьких школах.

Читайте також: Польські єпископи обговорять боротьбу з педофілією в Католицькій церкві

Голова комісії Жан-Марк Сові зазначив, що до початку 2000-х років Римсько-католицька церква "проявляла глибоку і навіть жорстоку байдужість до жертв" священиків-педофілів.

Незалежне розслідування було ініційоване католицькою церквою Франції в 2018 році. Воно тривало більше 2 років. Слідча комісія, в складі якої була 21 особа, вивчала судові, поліцейські та церковні архіви, спілкувалася з постраждалими та свідками.

Однак більшість справ, виявлених в ході розслідування, вже не можуть бути розглянуті правоохоронними органами через строки давності.

Керівництво Римсько-католицької церкви у Франції, коментуючи розслідування, заявило, що відчуває "жах і сором" і просить вибачення за те, що сталося. Постраждалі, в свою чергу, назвали публікацію доповіді "поворотним моментом в історії Франції".

Як ми повідомляли раніше, у Ватикані вперше судять священників, підозрюваних в сексуальному насильстві. Перед судом постали священик, якого звинувачують в сексуальному насильстві над хлопчиком, і ректор семінарії, який знав про це і прикривав насильника.

Раніше в Україні президент підписав закон про реєстр педофілів. Закон передбачає створення єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої недоторканності дітей.